Hotel og café: Naboer frygter overrend af turister ved Skovtårnet

Landets største klatrepark med megaattraktionen Skovtårnet på Sydsjælland vil udvide med cafe og hotel.

Camp Adventure er kommet i modvind, efter at 17 naboer og flere naturorganisationer har kritiseret klatreparkens planer om udvidelse med hotel og café. (Foto: Per Gade © (c) DR)

Danmarks største klatrepark Camp Adventure med det verdenskendte skovtårn i Sydsjælland er kommet i modvind.

Naboer og friluftsorganisationer kritiserer den store og succesrige turistattraktion, der de seneste år har trukket langt over 350.000 gæster til om året.

Parken beskyldes for at udvikle sig til en forlystelsespark, og flere naboer frygter, at de besøgende og overnattende i glamping-hytter og et kommende hotel på stedet skal slide på skoven og det unikke istidslandskab omkring Camp Adventure.

Naboer frygter færre dyr og mindre natur

En af de bekymrede naboer er Gynther Strikkertsen fra den lille landsby Kongsted-Borup. Fra sin baghave har han udsigt til Skovtårnet, og han går ofte ture eller løber på skovstierne i området.

Gynther Strikkertsen er nabo til Skovtårnet. Han frygter, at for mange turister i skoven vil ødelægge naturen. (Foto: Per Gade © (c) DR)

Allerede nu synes han, at han ser færre dyr i området ved Camp Adventure, og der kommer også flere biler, og sågar turistbusser har han set ved skoven.

- Jeg er meget bekymret for, at den fantastiske natur, vi har her, med sjældne fugle og frøer vil blive ødelagt, og når den først er væk, kommer den ikke tilbage, siger han, mens vi står og kigger ned på et rislende vandløb, Brødebækken, der snor sig gennem skovbunden for foden af skrænterne.

Gynther Strikkertsen har sådan set ikke noget imod klatrepark og skovtårn.

- Det er en rigtig god ide, men lad det nu blive ved det og så lade os opleve naturen, som den er, siger han.

Den bekymrede nabo er ikke den eneste, der vil trække lidt i nødbremsen på naturens vegne.

Blandt kritikerne er 17 naboer, herunder godsejeren på nabogodset Sparresholm, Næstved kommune, Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening.

Formanden for Friluftsrådet i Østsjælland, Aksel Leck-Larsen, siger, at der sker en eskalering af besøgsmængden på det lille areal:

- Det er jo noget af en belastning for naturen. Vildtet bliver skræmt fra vid og sans, så den natur, man tager ud for at besøge, er der jo ikke mere. Det bliver sådan noget fiktiv natur i stedet for, mener han.

  • Meget af naturen omkring Camp Adventure er bevaringsværdig. Blandt andet vandløbet, Brødebækken, hvor der findes mange sjældne dyre- og plantearter. (Foto: Per Gade © (c) DR)
  • Området omkring Camp Adventure er også kendt som Denderup Vænge og er kendetegnet ved at være et kuperet landskab, der blev dannet i istiden. (Foto: Per Gade © (c) DR)
  • Skovtårnet er 45 meter højt og ligger i en af skovene, som ejes af Gisselfeld Kloster. Det åbnede i marts 2019. (Foto: Per Gade © (c) DR)
1 / 3

Camp Adventure afviser kritikken

Helt konkret har Camp Adventure søgt om mulighed for at opføre et hotel med op til 75 værelser.

Allerede nu har virksomheden tilladelse til at opføre et noget mindre hotel, og man vil i første omgang forsøge sig med en lille udgave på 15-20 værelser.

Samtidig vil klatreparken opføre en cafe på 150 kvadratmeter i trætop-højde i forbindelse med et kommende aktivitetstårn, som man også allerede har tilladelse til, oplyser forretningsudvikler Kasper Larsen.

Han afviser kritikken fra naboer og organisationer.

- Vi har kun interesse i at sikre naturen, og jeg synes også, vi har bevist, at vi kan styre tilstrømningen. Publikum bliver ledt frem til og fra Skovtårnet ad en boardwalk – en træsti – for at sikre mod slid, påpeger han.

- Både de mange besøgende og de overnattende gæster er jo netop interesserede i at få en naturoplevelse, så de kommer ikke for at vandalisere naturen eller rende op og ned ad skrænterne, påpeger Kasper Larsen, der erkender, at det altid vil være en balancegang at få hensynene til natur og turisme til at gå op i en højere enhed.

Skovtårnet har politisk opbakning

Foreløbig har Skovtårnet dog stor opbakning blandt lokalpolitikerne i Faxe Byråd, der behandler sagen torsdag.

Politikerne skal tage stilling til et tillæg til lokalplanen for området, og der ser ud til at være stort flertal for at sige ja til udvidelserne.

Borgmester Ole Vive (V) siger, at han er stolt og glad over Camp Adventure og Skovtårnet:

- Jeg er rigtig glad for, at der er folk, der vil investere her i kommunen, og det kaster rigtig mange ting af sig, herunder job.

Ole Vive mener ikke, at den store turistattraktion har forringet naturoplevelsen i området, og han venter heller ikke, det vil ske.

- Med de planer, jeg har set for Camp Adventure, også på langt sigt, mener jeg sagtens, man kan sige, at man kommer ud og får en stor naturoplevelse, siger borgmesteren.

Han understreger dog også, at kommunen selvfølgelig tager sin myndighedsrolle alvorligt:

- Vi slår ikke hælene sammen over for en hvilken som helst ide, de kommer med. Vi skal holde dem på sporet, og det ved jeg også, at Camp Adventure er interesseret i, siger Ole Vive.

Camp Adventure er ikke det eneste sted i landet, hvor naboer kritiserer, når naturen bliver en turistattraktion. Senest har Politiken fortalt om naboer, der er generede af den store popularitet, der er tilgået vandreruten Amarminoen på Amager, der åbnede i oktober sidste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk