Hun har svært ved at se forskel på rød og grøn: 17-årige Jasmin er maler og farveblind

Farveblindbriller hjælper Jasmin Vejnø Larsen med at konkurrere i DM i Skills.

Jasmin Vejnø Larsen er i fuld gang med at udføre opgaverne i konkurrencen om at blive Danmarks bedste bygningsmaler. (Foto: SØREN SCHNOOR © DM i Skills)

Bygningsmaler og farveblind. Umiddelbart lyder det ikke som noget, der kan forenes.

Det er 17-årige Jasmin Vejnø Larsen imidlertid bevis på, at det godt kan. Hun er i lære som bygningsmaler og stryger i disse dage penslen til DM i Skills 2020 i København.

Jasmin Vejnø Larsen står i lære hos Peder Pedersen og søn i Haslev på Sydsjælland og skal dyste mod fire andre, der har kvalificeret sig til konkurrencen om at være Danmarks bedste bygningsmaler.

Og så har hun svært ved at skelne mellem farverne rød og grøn.

- Jeg kan godt se forskel på nogle farver, men hvis andre farver ligger tæt op ad hinanden, bliver de blandet sammen, siger Jasmin Vejnø Larsen.

Underviser troede, hun lavede sjov

Det var først ved kvalifikationsrunderne til DM i Skills, at Jasmin Vejnø Larsen opdagede, at hun havde svært ved at skelne mellem bestemte farver.

I optakten til regionsmesterskabet lavede hun en farveprøve, som ifølge hende selv sad lige i skabet.

Selvom Jasmin Vejnø Larsen er farveblind, holder det hende ikke tilbage fra at udføre almindelige maleropgaver. Dog bruger hun nogle specielle briller, når hun skal blande farver. (Foto: SØREN SCHNOOR © DM i Skills)

Først troede hendes underviser, at hun lavede sjov, fordi farveblandingen var helt forkert i nuancerne, men så gik det op for ham, at Jasmin Vejnø Larsen havde svært ved at skelne mellem farverne.

Derfor tog skolen hende til en optiker, som konstaterede, at hun var rød-grøn-farveblind.

- Skolen gav mig et par farveblindbriller, og de hjælper mig med at se farver. Farverne bliver ikke 100 procent rigtige, men det bliver meget bedre, fortæller Jasmin Vejnø Larsen, der efterfølgende har lavet korrekte farveprøver og vundet regionsmesterskabet i Skills på Sjælland.

Det nedsatte farvesyn generer dog ikke den 17-årige bygningsmaler i hverdagen.

- Der er farvekoder på de fleste produkter, så hvis en kunde vil have en bestemt farve, så har du et farvekort med koder. Og så kan du gå ned til farvehandleren og få malingen i den farve, siger Jasmin Vejnø Larsen.

Farveblindheden forhindrer heller ikke Jasmin Vejnø Larsen i at svinge penslen og gå efter guldet de næste tre dage under DM i Skills, hvor hun blandt andet skal dyste i opmåling, farveprøver, tapetopsætning og en hemmelig opgave.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan øjet og hjernen opfatter farve.