Forestil dig en arbejdsdag, som skal planlægges ud fra, hvornår computeren har hul igennem til nettet.
Sådan var hverdagen for flere af beboerne på Askø og Lilleø nord for Lolland, indtil de i 2014 fik gravet et søkabel til øen og blev en af de første danske småøer med fibernet.
Det hurtige internet har de seneste seks år ændret hverdagen markant for Hans Lund Hansen, som ejer en frugtplantage på Lilleø.
Under æblestokkene på hans fire og en halv hektar store plantage ligger et langt kabel med fibernet, som går fra Askø-Lilleø og videre til Femø, der yderligere er forbundet med andre småøer i farvandet.
- Internettet betyder, at jeg er blevet mere effektiv, når jeg planlægger min hverdag. Jeg kan starte med at gøre det administrative på mit kontor, og så kan jeg bagefter gå ud og fortsætte med mit fysiske arbejde, siger Hans Lund Hansen.
Planlagde dagen ud fra internettets hastighed
Sådan har dagligdagen ikke altid været for frugtplantageejeren.
- Det var stort set en umulighed førhen. Der måtte vi gøre det administrative arbejde, når der var hul igennem til internettet, siger Hans Lund Hansen.
Ud over æbler sælger virksomheden også hjemmeproduceret vin og gin, og der er det altafgørende at have en stærk internetforbindelse til at kunne nå ud til potentielle kunder, fortæller plantageejeren.
- Slutproduktet skal kunne komme ud til slutbrugeren. Det vil sige, at hvis vi ikke havde en stærk forbindelse, ville det næsten være umuligt at sparke sådan nogle hjul i gang. Så skulle man ud at løbe hver en kunde op, og det er rigtig svært, som samfundet er indrettet i dag, siger Hans Lund Hansen og fortsætter:
- Det er et stort plus for vores samfund, at vi har sådan en effektiv kommunikationslinje.
Den hurtige kommunikation har også hjulpet den lokale købmand på Askø, som er drevet af frivillige.
Hvis en frivillig bliver syg og ikke kan stå i butikken, eller vagtplanen ikke går op, kan de frivillige nu nå ud til øboerne via computeren, når købmanden mangler hjælp ved kassen.
- Før måtte man bare ringe rundt til dem, der var skrevet ind i en lille bog. Hvis du havde hjulpet til én gang, hang du på den, for så ville du blive ringet op igen, fortæller Lene Nielsson, der er kasserer i andelskøbmanden.
'Internet er dagens standard'
Det er dog ikke kun øboerne, der har gavn af at kunne streame eller surfe på nettet med en ordentlig forbindelse.
Fibernettet har også gjort en stor forskel for sommerhusudlejningen på øen, mener Michael Rønn Hansen, der er sommerhusudlejer på Askø.
- Det er afgørende for familier, der har børn og teenagere. Der skal være internet, ellers vil de ikke leje et sommerhus. Det er dagens standard, siger Michael Rønn Hansen.
Det hurtige internet bliver også brugt som salgsargument blandt ejendomsmæglerne hos Nybolig i Maribo og Rødby.
- Når vi viser sommerhuse frem på Askø og Lilleø, er det bestemt en måde at rose ejendommen på, at der er internet via fiber, siger René Hansen, der ejendomsmægler og indehaver af Nybolig i Maribo og Rødby.
Sjællandske øer er i front med fibernet
Selvom der ikke er kommet flere fastboere til Askø-Lilleø, siden fibernettet gjorde sit indtog på øen, har fibernettet stadig stort potentiale, mener Hans Lund Hansen.
- Fremadrettet kommer det til at have endnu større betydning, end vi ser i dag. Erhvervsaktive mennesker kan drive en forretning ved at have en stærk internetforbindelse. Man kan drive et effektivt job herfra i dag. Det kunne man ikke før, siger han.
Ifølge Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutning af Danske Småøer, er fibernet også et basalt rammevilkår, som skal være i orden, hvis man ønsker at etablere en virksomhed på en mindre ø.
- Tiden arbejder for os, og jeg tror på, at flere får øjnene op for de små øer og muligheden for at bosætte sig og arbejde på distance. Der er fibernet et stærkt kort på hånden, siger hun.
I dag er det kun halvdelen af de 27 danske småøer, der har adgang til fibernet. De fleste af dem ligger omkring Sjælland og Lolland-Falster.
Derfor ønsker Dorthe Winther, at Folketingets bredbåndspulje skal kunne sikre, at mindre ø- og landdistrikter har lettere ved at søge om adgang til det hurtige internet.
Som ansøgningsprocessen er i dag, bliver øerne ofte sidestillet med ansøgninger fra andre yderområder i Danmark. Derfor er svært for øerne at få godkendt deres ansøgning, fordi de blandt andet ikke er så mange beboere som på fastlandet.
- Vi opfordrer til, at man laver bredbåndspuljen, sådan at de små øer også har mulighed for at søge ind. For det har en betydning for øerne at have fibernet.
I Folketinget er man ikke afvisende over for at se nærmere på muligheden, fortæller Kasper Roug, der er it- og teleordfører for Socialdemokratiet og medlem af udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget.
- Folketinget er meget opmærksom på god infrastruktur til hele landet også helt ud til de små øer. Jeg synes, at Sammenslutningen af Danske Småøer skal invitere sig selv ind til Landdistriktsudvalget, så vi kan tage en dialog, siger han.