Husejer: Jeg vil beholde mit spøgelse

Når tingene ikke lige står, hvor de plejer, så mener hver femte, at der kan være spøgelser på spil. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, mener en husejer.

Hver femte dansker er overbevist om, at der findes mere mellem himmel og jord. 21 procent af os tror nemlig på, at der flyver spøgelser rundt mellem kældre og kviste. (Foto: Stock.Xchng © Stock.Xchng)

Vi har nok alle sammen prøvet det. Krydderierne er blevet flyttet i løbet af natten, hunden tør ikke gå ned i kælderen og der er en knirkende lyd, når du skal sove. Og problemet er, at du ikke aner, hvad der foregår.

Per Søborg Alslund fra Næstved er en af de danskere, der oplever mystiske ting i sit hjem. Men modsat de fleste andre, som søger en naturlig forklaring, så er han overbevist om, at der er spøgelser på spil. Nærmere bestemt to tidligere beboere, der har begået selvmord.

- Det sker ret ofte, at vi kan høre en lyd, som om at nogen knitrer med en plasticpose. Så går vi jo ud og kigger, men der er ikke nogen. Andre gange bliver der flyttet rundt på ting, for eksempel vandkedlen eller kaffekanden, siger han.

Hver femte dansker tror på spøgelser

Per Søborg Alslund er så sikker i sin sag, at han har tilkaldt en clairvoyant til at undersøge sagen. Og han er langt fra den eneste, der er overbevist om tilstedeværelsen af tidligere beboere eller afdøde familiemedlemmer.

En undersøgelse, YouGov foretog for Metroxpress i 2011, viste, at hver femte dansker tror på spøgelser. I følge Hans Jørgen Lundager Jensen, der er professor i religionsvidenskab på Aarhus Universitet, står det i skærende kontrast til, at vi i høj grad tror mere på videnskaben end på genfærd.

- Vi er blevet trænet til at tro, der ikke findes spøgelser. Men samtidig har vi bevaret andre forestillinger om, at der godt kan være noget indeni, som en slags sjæl. Det kender vi, hvis bilen ikke vil starte om morgenen, så bliver vi vred på den og taler om den dumme bil, siger han.

Han påpeger samtidig, at det oftest kun er i krisesituationer, at vi vender tilbage til det, han sammenligner med spøgelsestro.

Forklaringen skal findes i, vi prøver at forholde os til de "døde" ting, så vi kan lave aftaler med eksempelvis bilen om, at den skal starte, selvom det er frostvejr.

Vil ikke af med spøgelset

Tilbage i spøgelseshuset i Næstved står clairvoyanten med lukkede øjne og noterer sig, at der ganske rigtigt har været et spøgelse, men at det er væk nu. 

Per Søborg Alslund mener dog ikke, at spøgelset har taget billetten. Det behøver det nemlig slet ikke, siger han.

- Jeg har det fint med det. Jeg kan selvfølgelig godt blive irriteret over det, men det skal ikke væk. Det hører til her. Det er vores spøgelse, siger Per Søborg Alslund.

Mens det er hver femte af os, der selv tror på spøgelser, så tror hver tredje dansker, at det er muligt for nogle mennesker, at kommunikere med de døde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk