Husejere kæmper mod vandmasser: "Den står på bimmelim udenfor og bummelum ved naboen"

Huse på Sydsjælland og Lolland er omgivet af vand og holder beboere indendørs, mens landmænd bygger diger.

Winni Bøge Jensen kan kun gå forsigtigt fra sit hus i Lundby nord for Vordingborg i gummistøvler. Hun har sammen med sin familie været "vandet inde" hele dagen.

Siden årsskiftet er der faldet 135 mm nedbør i form af regn, hagl og sne. Lige nu tør sneen og efterlader naturen meget våd og smattet. Nogle steder så våd, at vandet flere steder ligger som små, nye søer på landmændenes marker.

Ved Maribo på Lolland måtte landmand, byrådsmedlem for Venstre i Lolland Kommune og tidligere fødevareminister Henrik Høegh i aftes ud for at bygge et dige på sine marker. Vandet er nemlig ledt fra markerne ind omkring Henrik Høeghs hus og har oversvømmet både kloakker og familiens biologiske rensningsanlæg:

- Så er man jo lige pludselig upopulær i familien, når hverken bruser eller toilet kan bruges.

Derfor var Henrik Høegh og hans søn Anders Høegh i går aftes ude at bygge et dige af træ, plastik og en masse sand. Nu har de to pumper i gang og ifølge Henrik Høegh ser det ud til, at vandet langsomt begynder at synke omkring huset.

Men selvom vandet synker, så betyder det ikke, at alt igen fungerer, forklarer Henrik Høegh:

- Jeg var ude at besigtige dyrene klokken halv seks i morges og syntes, at vandet var sunket lidt, så jeg sprang glad og fro i bruseren. Det skulle jeg ikke have gjort, for det betød en større optørring og jeg måtte bære vand ud af huset.

Men vanskelighederne handler ikke kun om brusebad:

- Toiletterne forsøgte vi at bruge i går. Det var heller ikke populært, så den står stadigvæk på bimmelim udenfor og bummelum ovre ved naboen.

Magtesløs mod vandmasserne

Smeltevandet giver også udfordringer på Sydsjælland. Beredskabsstyrelsen i Næstved måtte i nat sende mandskab ud for at pumpe vandet væk fra huse to steder på Sydsjælland.

- Når sneen bliver til vand, bliver den ret koncentreret ret hurtigt, fordi det smelter ret hurtigt. Derfor svarer det til et meget stort regnvejr nogle steder, forklarer chefvagt i Beredskabsstyrelsen Martin Vang Nielsen.

Et af de steder har den optøede sne ligefrem fanget familien Bøge Jensen i deres hjem og ingen af familiemedlemmerne har kunnet komme på arbejde eller i skole i dag.

- Det startede søndag, da vandet begyndte at stige ved søen ved siden af, hvor vi bor. Det blev meget vådt i hestefolden og til sidst gik sø og hestefold ud i ét. Vi smed pumper ud og pumpede vand hele natten, fortæller Winni Bøge Jensen fra Lundby på Sydsjælland.

Mandag morgen pumpede familien stadig vand væk, da alle kørte i skole og på job, men da Winni Bøge Jensen kom hjem fra arbejde så hun, at det var helt galt:

- Vi tænkte, at det kan vi ikke selv klare, siger hun.

Familien fik fat i både brandvæsen, Beredskabsstyrelsen og forsikringsselskabet. Nu er Beredskabsstyrelsen i fuld gang med at pumpe vand væk.

- Jeg føler mig mest magtesløs. Vi kan ikke stille noget op andet end at lade tiden arbejde for os. Tiden og så Beredskabsstyrelsens folk, siger Winni Bøge Jensen, der har målt vandet til 31 centimeter dybt.

Sommerhusområder er truet

Tilbage på Lolland kæmper kommunens Park og Vej-afdeling også med vandet. Afdelingen er løbet tør for skilte, der advarer om, at vejene ikke er farbare, da der er så mange oversvømmede veje i kommunen.

Vandet giver også store udfordringer i sommerhusområder og lavtliggende områder.

- Nu er det heldigvis holdt op med at regne. Nu begynder det at løbe den rigtige vej. Men på hele Sydlolland har vi store problemer med at pumpe ude i sommerhusområderne, forklarer Allan Thage, der er driftsleder i Park og Vej i Lolland Kommune.

Kombinationen af smeltet sne, regn og en frossen jord betyder, at vandet ikke kan komme væk fra særlig de lavtliggende områder på Lolland.

Park og Vej regner med, at vandet er forsvundet om en uge.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.