Hvad bærer du dine tilbud hjem i? Butikskæder oplever stort nej tak til plastikposer

De seneste to år har Elgiganten langet 1,7 mio. færre poser over disken. H&M har oplevet et tilsvarende fald på 60 procent det seneste år.

Der går længere og længere tid i mellem, at de ansatte i Elgiganten sælger plastikposer til kunderne. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland)

"Vil du købe en pose med?"

Det spørgsmål er du sikkert blevet stillet i flere detailbutikker det seneste år.

Sidste efterår begyndte flere store butikskæder at bede kunderne om at betale for en plastikpose for at skåne miljøet.

Det har fået flere handlende til at tænke sig om en ekstra gang. I Elgiganten i Slagelse er de på den baggrund helt holdt op med at spørge, om kunden vil købe en pose med. Der er simpelthen for få kunder, der vil købe dem.

Butikker oplever markant fald i plastikposer

På to år er antallet af plastikposer, der forlader Elgigantens butikker faldet med 85 procent, og på bare et år har H&M langet 60 procent færre poser over disken.

Leif Søndergaard er butikschef i Elgiganten i Slagelse. Ifølge ham reagerer kunderne positivt på at skulle betale lidt ekstra for bæreposerne.

- Kunderne har fuld forståelse for, at det er et miljøansvar, som vi alle sammen bærer. Vi har ikke mødt nogen negative holdninger til, at de skal betale for en pose, siger han.

De få poser, som Elgiganten sælger er i dag, er halvdelen af posen lavet af genbrugsplast. Butikken arbejder nu på at udvikle poser, der består af 90 procent genbrugsplast. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland)

Siden 2017 er Elgigantens butikker gået fra at lange over to millioner plastikposer over disken til i dag kun at udlevere 300.000 poser.

- Det betyder, at vi har sparet naturen for 30 tons plastik, siger butikschefen.

I H&M har kunderne også taget godt imod betalingsposerne, selvom det har krævet tilvænning, siger Heidi Lundgren, der er Sales Advisor i H&M i Næstved Storcenter.

- Kunderne var i starten skeptiske over for, at man ikke bare fik en pose, når man handlede tøj. Men nu har folk vænnet sig til at have deres egen pose eller stofnet med, siger hun.

Husk de gode posevaner i december

Men selvom der generelt bliver langet færre poser over disken, får kurven alligevel et nøk opad omkring juletid og Black Friday.

Ifølge Elgiganten bliver der købt flere poser i november og december, fordi indkøbene er større.

Det får stifter af Plastic Change Henrik Beha Pedersen til at appellere til, at alle julehandlende husker de gode posevaner.

- Vi lever i en kultur, hvor vi har vænnet os til, at vi kommer hjem med otte forskellige plastikposer, når vi har handlet julegaver, siger han.

Julegaverne skal jo bæres hjem, og det bør man ifølge Henrik Beha Pedersen overveje, allerede inden man tager hjemmefra.

- En masse supermarkeder har store, stærke genbrugsposer, som vi bruger til at købe ind med i hverdagen. Dem kan vi også tage med ud, når vi skal købe julegaver, fortæller han.

For plastikposen behøver ikke nødvendigvis være djævlen selv. Den skal bare være i en kvalitet, der kan genbruges.

- Jeg har en genbrugspose fra Frankrig, som jeg har brugt i næsten 20 år, fortæller Henrik Beha Pedersen.

Siger du nej tak til posen?

  • - Jeg synes det er helt i orden, at det koster ekstra. Det er bedre for miljøet. Jeg tager også selv et net med, når jeg husker det. Så jeg ikke skal købe en pose, siger Mie Elise Westh fra Stege på Møn. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland)
  • - Jeg har haft mine egne poser med de seneste 15 år. Det har ikke noget med nærighed at gøre, men det er med hensyn til miljøet. Jeg synes også, at det er helt fair, at vi skal betale for en pose. Vi skal ikke bruge så mange ressourcer, siger Henriette Hvitfeld fra Næstved, der har taget sit sorte net med på indkøb. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland)
1 / 2