Hver fjerde 6.klasseelev skipper havregrynene: Skoler lokker med gratis morgenmad

Fødevarebanken leverer overskudsmad til 29 skoler for at få de ældste elever til at spise morgenmad.

Fødevarebanken holdt tale, da morgenmadscaféen på Tømmerup Skole i Kalundborg åbnede fredag. (Foto: Laura Sørensen © Kalundborg Kommune)

Kalundborg Kommune vil gøre op med elevers rumlende maver og manglende indtag af morgenmad.

Derfor åbnede kommunen fredag morgenmadscaféer på fem skoler, hvor de morgensultne børn og unge kan få sig et gratis måltid, inden de møder ind til matematik- eller historieundervisning.

Skolerne modtager overskudsmad fra fødevarevirksomheder, som ellers ville være blevet smidt ud. Maden bliver uddelt af Fødevarebanken, som er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark.

Hver tredje i 10. klasse spiser ikke morgenmad

Det er Firhøj -, Høng -, Kathøj -, Svebølle - og Tømmerup Skole i Kalundborg Kommune, der har indgået et samarbejde med Fødevarebanken, som leverer den overskydende mad hver fredag.

Det er i øjeblikket skolens personale, der gør morgenmaden klar, og menuen afhænger af, hvad skolen har fået leveret af madvarer og kan derfor bestå af alt fra cornflakes med mælk eller yoghurt til brød med pålæg.

Tilbuddet er målrettet skolernes ældre elever, som ofte skipper morgenmaden, fortæller Laura Sørensen, der er projektleder for morgenmadscaféerne i Kalundborg Kommune.

Ved morgenmadsbuffeten på Firhøjskole i Kalundborg er noget af maden portionanrettet til eleverne. (Foto: Jimmy Diwas)

- Vores data viser, at næsten hver fjerde elev i sjette klasse ikke spiser morgenmad hver dag, hvor det kun er otte procent i 0. klasse. I 10. klasse er det hver tredje elev, siger hun.

Kommunen håber, at initiativet med morgenmadscaféerne vil give eleverne nogle bedre madvaner, som de kan tage med sig videre i livet.

Morgenmad skal skabe trivsel og fællesskaber

At få en portion gratis morgenmad gavner ikke kun eleverne, men også skolen og undervisningen, fortæller Laura Sørensen.

- Vi håber at kunne se en effekt hos eleverne. De får måske et højere energiniveau fra morgenstunden, bedre koncentration, højere trivsel, læring og større velvære på den lange bane, siger hun.

Ved morgenmadscaféen kommer eleverne til at sidde blandet på tværs af årgange, og det håber Laura Sørensen vil fremme flere fællesskaber hos eleverne og eventuelt mindske deres fravær.

For hvis eleverne synes, at det er rart at komme i morgenmadscaféen, kan det være, at de i højere grad kommer i skole i stedet for at sove længe hjemme i sengen.

Forsøgsordning det næste halvandet år

Det er Den A. P. Møllerske Støttefond og Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune, der betaler for forsøgsordningen, så morgenmadscaféerne kan køre i halvandet år.

Derefter vil udvalget beslutte, om tilbuddet skal fortsætte i fremtiden, fortæller Peter Jacobsen fra Dansk Folkeparti, der er formand for Ældre- og Socialudvalget i Kalundborg Kommune.

- Erfaringen andre steder fra viser, at skolerne får nogle elever, som trives bedre, og det er også, hvad vi vil opnå med det her, siger han.

Skolen vælger hvilke klassetrin, der skal have mulighed for at benytte sig af morgenmadscaféen. De fleste børn i de yngre klasser er nemlig gode til at spise morgenmad hjemmefra. (© Firhøjskolen)

Laura Sørensen håber på, at skolelederne giver den nødvendige opbakning, når projektet er slut.

- Det kræver, at nogen tager imod maden og stiller det frem til eleverne og rydder op igen, når de er færdige. Her kunne man inddrage eleverne og bruge morgenmadscaféen som en pædagogisk aktivitet, hvor de for eksempel lærer at tage ansvar, siger hun.

I 2018 omddannede Fødevarebanken 1.080 tons overskudsmad til 2.7 millioner måltider.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk