Hvornår har du sidst fået tjekket bisserne? Flere bliver væk fra tandlægen under corona

I 2020 er mere end hver 10. blevet væk fra tandlægen. Tandlægerne frygter, det betyder flere tandsygdomme.

Hver 10. har ikke besøgt deres tandlæge under corona. (Foto: Grafik: Lærke Kromann © (C) DR Nyheder)

Et lille spejl, der undersøger alle mundens afkroge, et blændende lys i øjnene og lyden af et summende tandbor. Sådan kan et besøg hos tandlægen være. Men den oplevelse har flere holdt sig væk fra sidste år.

Tandlæger landet over oplevede nemlig færre patienter sætte sig til rette i tandlægestolen og gabe højt op for at få tjekket tænderne i 2020.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor antallet er dalet sammenlignet med de sidste par år. I forhold til 2019, faldt antallet af tandlægebesøg med 11,8 procent.

Tallene bekymrer Christian Eggers-Lura, der er tandlæge i Holbæk. Han oplever, at de manglende tjek begynder at vise sig hos patienterne, der kun kommer, hvis de kan mærke noget.

- Når folk har huller og tandpine, så skal de nok komme, siger han.

Men det er i det forebyggende arbejde, det kan have konsekvenser.

- Der ser vi desværre flere problemer og mere sygdom, fordi de ikke kommer regelmæssigt.

Også Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen og praktiserende tandlæge i Roskilde, er bekymret. Hun siger, at det ikke er uden grund, patienterne bliver bedt om at komme til halvårlige tjek.

- Det spejler den sygdom, man har i munden. Der er en risiko for at få huller i tænderne eller tandkødsbetændelse, når man ikke kommer til de intervaller tandlægen anbefaler, siger hun.

Artiklen fortsætter under grafen.

Corona har holdt patienterne ude af tandklinikkerne

En af dem, der har aflyst, er Thomas Hansen fra Næstved, der har udsat sine tandeftersyn siden sidste år. Det er frygten for coronasmitte, der får ham til at undgå at lægge sig i tandlægestolen.

Thomas Hansen er en af dem, der er blevet væk fra tandlægen under corona. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff - DR Sjælland)

Og derfor er tandlægebesøget er en af de ting, han venter med at klare. Indtil videre har han udskudt sit tandeftersyn to gange.

- Det er et spørgsmål om at undgå så mange steder som overhovedet muligt, siger Thomas Hansen, der ikke er overrasket over, at færre besøger deres tandlæge.

- Jeg synes, det passer meget godt med den adfærd jeg selv har, siger han.

Ingen smitte på tandklinikkerne

Men ifølge Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen og praktiserende tandlæge, så er der ingen grund til bekymring for at blive smittet. For der har ikke været smittetilfælde på tandklinikkerne.

Hun forstår dog godt, at patienterne er nervøse, men forklarer, at de kan være helt trygge.

- I forhold til mange andre brancher har vi været vant til at bruge værnemidler. Vi har brugt mundbind, briller og handsker meget længe. Så vi er ret glade for og stolte over, at den måde vi kører vores hygiejne på, har vist sig at holde ­— også i en coronapandemi, siger hun.

Kan få store konsekvenser ikke at dukke op

Det er dog en dårlig idé at udskyde sit tandlægebesøg. Sådan lyder udmeldingen fra Palle Holmstrup, der er professor på tandlægeskolen under Københavns Universitet.

Derfor synes han, tendensen er meget uheldig.

- Der kan udvikle sig sygdom uden, man opdager det. Og det kan blive alvorligt, hvis ikke man passer sine regelmæssige tandlægebesøg. Så det vil jeg anbefale, at man gør, siger han.

Palle Holmstrup synes det er trist, hvis patienterne ikke får gjort noget ved eksempelvis tandsygdommen paradentose i tide. For så kan det være svært at redde.

- Det væv, der er nedbrudt, kan man ikke genopbygge. Derfor er det vigtigt at gribe ind med forebyggende tiltag, siger han.

Vigtigt efter en coronatid derhjemme

Netop efter en coronanedlukning mistænker Palle Holmstrup, at der er endnu mere brug for at få gået tænderne i gennem.

- I en tid med corona, hvor vi har opholdt os mere hjemme, der kunne man fristes til at tro, at folk har spist mere slik og ting og sager, fortæller han og påpeger, at han dog ikke har dokumentation for den tanke.

I sidste ende er det heller ikke kun tænderne, det kan ende med at gøre ondt i, hvis patienterne holder sig væk. Det kan også ramme pengepungen, mener tandlæge Christian Eggers-Lura.

- Når man bliver væk fra de regelmæssige eftersyn og kun kommer ad hoc, så vil regningen blive højere, fordi man skal rydde op først, inden man kan gå i gang, siger han.

Men Thomas Hansen fra Næstved skal ikke have tandlægens spejle og vatruller i munden lige med det samme. Han vil helst vente til, at vi alle sammen er vaccinerede.

- Og det er jo snart, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk