I dag må kvinder gerne fri

Én gang hvert fjerde år er det, ifølge ældgammel tradition, okay for kvinder at fri til mænd. Og mændene skal faktisk sige ja.

Ifølge ældgammel tradition, skal mændene sige ja, hvis kvinderne frier i dag (© Colourbox)

Hvis man går med ægteskabstanker, så er det i dag, man skal slå til som kvinde.

Det er nemlig skuddag i dag, og så er det ifølge en ældgammel tradition, okay for kvinder at fri til mænd.

Det fortæller historiker og forsker på Det Kongelige Bibliotek, Caroline Nyvang:

- Traditionen stammer fra år 1288 hvor Margaret af Skotland erklærede, at en kvinde, uanset stand, hvert skudår skulle have lov til at gifte sig med enhver mand. Og han kunne kun få lov til at sige nej, hvis han kunne bevise, at han var trolovet med en anden. Ellers skulle han betale en bøde, siger hun.

Siden nåede traditionen også til Danmark. Men en stor rolle har den rent historisk ikke spillet, fortæller Caroline Nyvang.

- De seneste 200 år i Danmark har skuddagen mest været anledning til drillerier mellem mænd og kvinder. Rent historisk kender vi ingen eksempler på kvinder, der har udnyttet traditionen, siger hun.

Men hvis man er den overtroiske type, så skal man måske passe på med at fri på skuddagen. Det skulle nemlig ifølge historiske fortællinger bringe uheld, siger Karoline Nyvang.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.