I Holbæk lærer flygtninge og indvandrere at skabe deres egne jobs

Andreas har kun været i Danmark i otte måneder. Alligevel planlægger han allerede at starte et tøjfirma.

16-årige Natalia Zaremba og Andreas Zari går begge i den udvidede modtageklasse i Holbæk. Her lærer de om iværksætteri ved at stable events på benene i byen. (Foto: Trine Warrer Juul)

- Jeg vil gerne lave mit eget tøjmærke. Det skulle være noget sportstøj, men det er bare en idé lige nu.

Det siger 16-årige Andreas Zari, som kom til Danmark fra Iran for otte måneder siden.

Han går på Holbæk 10. klassecenter i den såkaldte "udvidede modtageklasse". Her går elever fra Afrika, Asien, Mellemøsten og Østeuropa. Fælles for eleverne er, at de kun har været få år i landet.

Eleverne er med i et nyt EU-projekt, der skal lære de unge om iværksætteri. Ideen bag projektet er, at unge flygtninge og indvandrere allerede tidligt skal spores ind på, hvordan man starter sin egen virksomhed.

De ender nemlig alt for ofte i arbejdsløshed - og det er faktisk selvom, de tager en uddannelse, forklarer Henrik Fritzen, som er lærer i den udvidet modtageklasse.

- Håbet er, at nogle af de unge bliver inspireret til at starte egen forretning eller virksomhed af egen art, siger han.

'Lærer både dansk, matematik og samfundsfag'

I undervisningen skal eleverne samarbejde om at lave events. De har blandt andet lavet mad til hele skolen og til arrangementer i kommunen. De har også været med til at arrangere ColorRun, som er et motionsløb.

- Vi sad selv med reklamer, madlavning og planlægning selv. På den måde har vi lært at samarbejde, planlægge og lave præsentationer, siger Andreas Zari.

Lederen af 10. klassecenteret, Jesper Kongsgaard, mener også, det giver eleverne gode muligheder for at lære om det danske samfund.

- Man lærer jo i virkeligheden dansk, matematik og samfundsfag på denne her måde. De skal have styr på alt lige fra momsregnskab til polititilladelser til deres events. Og når man skal præsentere maden på dansk, så er det jo bare ud over rampen, så skal man jo snakke dansk, siger han.

Iværksætteriet i modtageklassen i Holbæk er et EU-projekt som også foregår i Tyskland, Italien, Spanien, Grækenland og Norge.

I alle landene er der stor arbejdsløshed blandt flygtninge, og derfor er projekter som disse vigtige. Det mener den norske projektleder Jo Sakariassen, som står for projektet på europæisk plan.

- Det gælder om at dele erfaringer med at få flygtninge og indvandrere til at blive selvstændige erhvervsdrivende, siger han.

Facebook
Twitter