I Næstved får de fleste flygtninge helbredstjek

Kommunens tidlige indsats og grundige opfølgning får op mod 90 procent af flygtningene til at tage imod tilbud om lægetjek.

Smitsom leverbetændelse og tuberkulose er blandt de sygdomme flygtninge ofte ankommer til Europa med. Derfor skal de tjekkes af en læge, når de kommer ud i kommunerne i Danmark. (Foto: Ümit Bektas)

Næstved Kommune ser ud til at have knækket koden, når det gælder om at få flygtninge til at benytte tilbud om ekstra grundige helbredsundersøgelser.

Ud af godt 300 flygtninge og familiesammenførte, som den sydsjællandske kommune modtog sidste år, har omkring 90 procent sagt ja tak til at få foretaget en udvidet helbredsundersøgelse, vurderer Jeanette Falkenstrøm, der er teamchef i integrationsafdelingen.

Helbredstjekket kan blandt andet afsløre smitsomme sygdomme og psykiske lidelser, der kræver hurtig behandling:

- Vi har faktisk ikke nogen, der ikke vil deltage. Langt de fleste siger ja og nogle få stykker vil gerne lige have lov at vente et stykke tid, men det følger vi så op på senere, siger Jeanette Falkenstrøm.

Nøglen til den sydsjællandske succes ligger blandt andet i en tidlig indsats, grundig opfølgning, og så ikke mindst en klar og tydelig forklaring til den enkelte flygtning:

- De har brug for at forstå, at lægetjekket også er en hjælp til dem selv. Det skal vi selvfølgelig være klar til at fortælle dem hver gang, siger Jeanette Falkenstrøm.

Den sjællandske storkommune var sidste år på top 10-listen over modtagere af flygtninge med opholdstilladelse og familiesammenførte.