I skovens dybe stille ro: Sydsjællandsk greve vil gøre sin private skov til en gravplads

I går godkendte teknik- og miljøudvalget i Næstved Kommune grevens forslag.

Greve Carl-Christian Von Scheel-Plessen af Saltø Gods vil lave en af Sjællands første private skovgravpladser. (Foto: Thor Malthe Andersen © DR Sjælland)

Lyden af sprøde kviste, der knækker på jorden, afbryder stilheden i takt med føddernes skridt.

Træerne står stadig nøgne, mens anemonerne titter op af jorden som forårsbebuder og bryder den mørktlagte skovbund. Ude i horisonten kan Karrebæk Fjord skimtes blandt de brede bøgetræer.

Her forestiller greve Carl-Christian Von Scheel-Plessen af Saltø Gods at placere sin private begravelsesplads, hvor afdøde kan få stillet deres urner i jorden mellem træernes rødder i Borgnakkeskoven.

Her er stille, og stilheden i løvskoven vil han gerne dele med mange andre sjæle, som ønsker fred i naturen.

Skovgravpladsen er en idé, han har taget med sig fra Tyskland. Her har to forretninger tilbudt skovgravpladser de seneste 15-20 år.

Og da han så, at en kostskolekammerat fik tilladelse i 2018 til at lave Danmarks første private skovgravplads ved Stensballegaard ved Horsens, ville Carl-Christian Von Scheel-Plessen også gerne være med.

Sammen gik de i gang med at udvikle og skrive ansøgningen om en skovgravplads på Saltø.

- Det skal være et alternativ til den kirkelige begravelsesplads. Her er der plads til alle mennesker fra alle religioner og ateister, som føler sig tilknyttet til naturen, fortæller han, mens den tyske accent toner frem.

Hvis skovgravpladsen bliver godkendt, kan familier gå hen og finde det særlige træ, hvor de i fremtiden gerne vil ligge begravet.

- Alle træer, der er udpeget til skovbegravelsespladser, bliver lagt på et interaktivt kort. Så kan man kigge på kortet og vælge et træ og en urneplads og få den reserveret. Ellers kan man gå i skoven og kigge på de træer, som er med på skovgravpladsen, siger Carl-Christian Von Scheel-Plessen.

Skov med mange besøgende

Ifølge greven er der noget særligt ved at lade sig stede til hvile i en skov fremfor en normal kirkegårdsplads. For selv om stilheden fylder i skoven, er Borgnakkeskov ofte et populært visit for områdets vandrere, cykelister eller besøgene, der går en tur i skoven med børnene.

Og det er netop tanken med skovgravpladsen.

Her kan personerne hvile et sted, hvor de har været mange gange, og hvor familien har gode minder og tanker omkring den afdøde.

- Normalt tager man ikke sin familie med på kirkelige begravelsespladser, men de går en tur i skoven. Derfor tænker jeg, at det er et godt alternativ til kirkelige begravelsespladser, når familiemedlemmer kommer ud i skoven og minder deres kære, fortæller Carl-Christian Von Scheel-Plessen.

Greven har mødt lokal kritik i ønsket om en privat skovgravplads, da skovbrugere ikke har adgang til Borgnakkeskoven i alle døgnets 24 timer.

Men det bekymrer ikke den sydsjællandske greve.

- Der er åbent med hensyn til almindelige åbningstider i enhver skov. Det betyder, at personer kan besøge skoven fra klokken seks om morgenen, til solen går ned. Så åbningstiderne følger solen, siger han.

Grevens ønske om en skovgravplads i Borgnakkeskoven blev i går godkendt af teknik- og miljøudvalget i Næstved Kommune, hvor seks ud af syv medlemmer stemte for forslaget.

Nu skal ønsket om skovgravpladsen sendes videre til plan- og erhvervsudvalget og derefter Kirkeministeriet.

Facebook
Twitter