Ifølge Jobnet var Pia otte måneder på kursus: ’Jeg har aldrig hørt om det’   

Holbæk Kommune erkender, at det er en fejl, at jobsøgende har været skrevet op til kursus, de aldrig har været på.

Pia Bilgrav Rigtrup er vred over, at en fejl ved jobnet i Holbæk Kommune viste, at hun havde været på et otte måneder langt kursus, hun aldrig havde hørt om. (Foto: Trine Warrer Juul © DR Sjælland)

Pia Bilgrav Rigtrup sidder ved sin computer i hjemmet på Orø.

Hun er kontanthjælpsmodtager, og i fire år har hun ventet på at få tilkendt et flexjob. Derfor har det længe været en del af hendes hverdag at tjekke ledighedsværktøjet Jobnet.

En dag oplyste hendes profil på Jobnet, at Pia Bilgrav Rigtrup via jobcenteret i Holbæk har været på kursus med en sagsbehandler fra oktober sidste år til 1. juli i år.

Et kursus, hun aldrig har kendt til.

Blev vred over manglende information

Udbyderen på kurset er det private firma +Vikar, og kurset var blevet godkendt af AKBI, som er Arbejdsmarkedscenteret i Holbæk Kommune, der i 2015 skiftede navn til ”Alle kan Bidrage”.

- Men jeg har aldrig været på kurset, jeg har aldrig hørt om det, og jeg er heller ikke blevet spurgt ind til det. Min sagsbehandler har ikke sagt noget. Hun har aldrig nævnt, at jeg skulle på det kursus, siger Pia Bilgrav Rigtrup.

Den manglende information om kurset har gjort hende vred.

- Da jeg så det, blev jeg gal og tænkte, at det kunne ikke være rigtigt. Min sagsbehandler havde tilmeldt mig et kursus, som hun stod i spidsen for, men havde ikke nævnt noget om det for mig, siger Pia Bilgrav Rigtrup, der ikke vidste, at sagsbehandleren var en privat virksomhed, som var hyret af kommunen.

Holbæk Kommune: Det er en fejl

Holbæk Kommunes forklaring på kursusforvirringen er, at kommunen netop har ansat en privat virksomhed til at hjælpe de ledige i arbejde.

Formand for Beskæftigelsesudvalget socialdemokraten Lars Dinesen forklarer, at kommunens it-system registrerer de individuelle indsatser overfor borgerne som et "kursus".

- Men hvis en borger får en jobplan, hvori der står, at man er på et kursus, og man aldrig nogensinde har været der, så kan jeg godt forstå, at man undrer sig, siger Lars Dinesen.

Ifølge den frivillige, gratis rådgivningsgruppe Hovsa Holbæk er der cirka 10 borgere, som har oplevet at have været på det omtalte kursus uden at kende til det.

Har kommunen betalt for, at borgerne deltager i et kursus fra en anden aktør?

- Nej, vi har taget en anden aktør, fordi vi havde rigtig mange på kontanthjælp, som har siddet længe, og deres sager var længe om at blive behandlet. Så entrerede vi med en anden aktør ved det, der hedder ’no cure, no pay’. Her får man nogle penge fra starten, og hvis det ikke lykkes at flytte borgeren, så får man ikke flere penge.

- Men det, der går galt, er, at borgerne ikke får noget at vide om, hvad det handler om.

Dog understreger udvalgsformanden, at kommunen skal være bedre til at kommunikere med borgerne, når den vælger at bruge private virksomheder.

- Vi har udvalgsmøde i næste uge, og der komme denne her sag også på, siger Lars Dinesen, der har samarbejdet med +Vikar siden foråret 2018.

Forvirrende for borgeren

Juraprofessor ved Københavns Universitet Kirsten Ketcher stiller også spørgsmålstegn ved kommunernes brug af "anden aktør", da det ofte forvirrer borgerne.

- Hele konstruktionen har også været udsat for juridisk kritik. Det forvirrer borgerne om deres rettigheder, og om hvad der i det hele taget foregår. Den her sag er et godt eksempel på det, siger juraprofessoren.

DR har prøvet at få en kommentar fra den private virksomhed +Vikar, men de er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Facebook
Twitter