Ingefær hitter som aldrig før

Ingefærcookies, grøntsagsjuicer med ingefær og små, skarpe ingefær-shots til morgenmad – den asiatiske rod er blevet et hit i danskernes madlavning.

Den lille rod er blevet populær i pille-, shot- og cookie-form. Den menes også at have gavnlig virkning på både slidgigt og kvalme. (Foto: Ann Smed Madsen © dr)

Ingefær er roden til alt godt. I hvert fald melder de store supermarkedskæder om et nærmest eksplosivt stigende salg af ingefærroden, som folk bruger i juice, the og mad.

Rigtig mange ernæringseksperter taler varmt for ingefær, og det har mangedoblet salget også af de færdige produkter.

Bangs Marmelade i Rungsted sendte for to år siden en ingefærdrik ud på markedet. Det var fabrikanten, Ulrik Lehmann, der selv lavede drikken ved køkkenbordet, efter at han fik konstateret lede- og slidgigt i håndleddene.

Han ville afprøve, om det havde en gavnlig virkning på gigten.

- Jeg er jo ikke blevet kureret, men jeg kan mærke en lindrende virkning, så de smerter, jeg får, ikke er så udtalte, fortæller Ulrik Lehmann.

Sundhedsfremmende eller ej?

I øjeblikket myldrer især dameblade med artikler om ingefærs sundhedhedsfremmende egenskaber.

Læge og videnskabsjournalist Jerk Langer fortæller, at ingefær er godt på to områder. Det ene er slidgigt, hvor han ser, at ingefær er med til at dæmpe smerterne.

- Det andet det er lidt pudsigt. Det er søsyge, fortæller Jerk Langer, som uddyber at ingefær er blevet testet blandt besætninger på både Skoleskibet Danmark og på hvalfangerskibe i Norge:

- De matroser, der fik ingefær, fik ikke så meget søsyge og havde mindre kvalme. Der ved vi med sikkerhed, at ingefær har nogle positive egenskaber.

Fakta om ingefær

  • Ingefær er en plante, hvor stoffet rhizomet udvindes fra stammen og bruges som naturmedicin
  • Ingefær kan være en nyttig tillægsbehandling ved kvalme og opkastninger efter operation
  • Sundhedsstyrelsen fraråder brug af ingefær som naturmedicin til gravide med kvalme, men gravide må gerne bruge ingefær i te og madlavning
  • Tager du blodfortyndende medicin, kan der være risiko for, at ingefær i større doser påvirker blodstørkningen

Kilde: sundhed.dk

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.