Ingen ekstra erstatning efter ransagninger: Det sidder stadig i mig psykisk

Finn Petersen har anket til Landsretten, efter retten i Næstved i dag sagde nej til yderligere erstatning.

Anklager for statsadvokaten i København, Mads Kruse, foran Retten i Næstved i dag. Anklagemyndigheden blev frifundet fra at skulle betale yderligere erstatning. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

- Jeg har det utroligt dårligt, fordi jeg synes, det er en urimelig afgørelse.

Sådan lyder det fra 69-årige Finn Petersen, efter retten i Næstved i dag ikke gav ham ret i, at han skulle have ekstra erstatning for fem ransagninger, som politiet foretog af hans hus i forbindelse med sagen om Emilie Meng.

Den 24. oktober 2016 ankom Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi klokken 10.50 til den femte og mest omfattende ransagning på en adresse på Tårnborgvej i Korsør. Finn Petersen fortalte i dag i retten, at politiet ringede til ham, så han kunne køre hjem og låse politiet ind.

Klokken 11.13 udsendte politiet en pressemeddelelse om, at de ville foretage endnu en ransagning på en adresse på Tårnborgvej i Korsør.

Da Finn Petersen kom hjem, var pressen da også mødt talstærkt op, fortæller han.

Derfor mener Finn Petersen, at han skal have en højere erstatning end standardtaksten på 1.200 kroner for hver ransagning, han allerede har fået.

- Det er ikke standardransagninger, når man sender hele det mobile køretøj fra København afsted for at lave ransagning nummer fem. Så kan man heller ikke nøjes med at give et standardgebyr, siger han.

Men anklager for statsadvokaten i København, Mads Kruse, forklarede i retten om de mange gange, Finn Petersen selv har udtalt sig til medierne blandt andet i en artikel til Ekstrabladet den 24. oktober 2016 nogle få timer efter ransagningen og i BT den 27. oktober .

Det lagde dommeren vægt på i dommen, da hun sammen med to domsmænd i dag frikendte Anklagemyndigheden.

Finn Petersen har anket sagen til Landsretten. Han gik i dag efter at få 75.000 kroner i erstatning, og det gør han stadig i Landsretten.

- Pengene er i princippet ikke så vigtige, men det er vigtigt at få frem, at det er utroligt høje menneskelige omkostninger de her ransagninger har, siger Finn Petersen, der ikke ønsker at stå frem med billede.

Finn Petersens advokat, Steen Djurtoft, mener, at Byretten i Næstved lagde for stor vægt på kontakten til pressen.

- Vi mener ikke, at det har betydning for sagen, fordi min klient har været ude for nogle beskyldninger, og pressen kontakter ham for at få nogle svar på det, og det bliver stillet op som et problem, at man svarer på beskyldninger, siger han.

Ifølge Finn Petersen sidder oplevelserne fra ransagningerne stadig i ham her halvandet år senere.

- Det sidder psykisk i mig, og det vil det gøre i rigtig lang tid endnu, og det påvirker min hverdag hver evig eneste dag, siger han.

Hos Anklagemyndigheden er man tilfredse med at være blevet frikendt af byretten, fortæller anklager for statsadvokaten i København, Mads Kruse.

- Vi er selvfølgelig tilfredse med, at byretten var enige i vores påstand om, at der ikke var noget erstatningsretligt grundlag i denne her sag. Det er også et udtryk for, at politiet har handlet helt efter bogen i denne her ret alvorlige sag, siger han.

Mads Kruse har det også fint med, at sagen er anket til Landsretten.

- Sådan er vilkårene, og så får vi prøvet sagen igen i landsretten, og det er jo deres ret, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.