Ingen lys i pæren? Digitalisering af kabler skal give færre strømsvigt

Snart vil man hurtigt kunne få svar på, om der er ledninger der, hvor man ønsker at grave.

Alene sidste år blev over 32.000 elkunder på Sjælland og Lolland-Falster udsat for strømsvigt, fordi et større kabel var gravet over. Arkivfoto. (Foto: Michael Lyck © dr)

Måske kommer du i fremtiden sjældnere til at opleve, at strømmen svigter.

Overgravede kabler er en af de helt store årsager til strømsvigt, men nu er der hjælp på vej til landmænd og entreprenører, der graver i den danske muld.

Det bliver nemlig inden for de kommende år muligt på kort tid at få at vide, om der er ledninger eller kabler i det område, hvor man har tænkt sig at grave.

Det fortæller projektleder Jesse Martin Goodmann fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

- De vil opleve, at de kan modtage de her ledningsoplysninger på en digital og automatiseret måde inden for to timer.

Netselskabet Cerius, som hører under energiselskabet Seas-nve på sjælland, opfordrer sjællandske landmænd og entreprenører til at søge oplysninger i det landsdækkende ledningsejer-register LER, før de stikker spaden eller grabben i jorden.

Men i dag kan det tage op til fem dage at få besked om, hvor ledningerne ligger, og det er ikke godt nok, mener næstformanden i landboforeningen Gefion, Poul Henrik Prahl:

- Hvis nu maskinen holder ude i marken, og man har lejet en gravemaskine, så vil man nødig betale for den i fem dage, hvor man går og venter på at få svar.

Poul Henrik Prahl ser frem til, at det bliver hurtigere at søge oplysninger om ledninger i jorden, så det bliver lettere at undgå graveskader.

- Fordelen vil være, at jeg i princippet kunne stå ude i marken med min mobiltelefon, og så vil jeg med det samme kunne få svar på, om der er ligger et kabel, i stedet for at jeg skal vente i fem dage.

Et ødelagt kabel efter mødet med en gravemaskine. (© Cerius)

Senest i 2023 skal alle oplysninger om ledninger og kabler i jorden ifølge en ny lov være digitaliseret.

Undersøg, hvor kablet ligger begravet

Henrik Wej Petersen opfordrer landmændene til at undersøge, om der ligger kabler, hvor de vil grave. For dels er det livsfarligt at grave i et kabel, der fører 10.000 volt med sig, dels skal landmanden selv betale for at udbedre skaden.

- Hvis man beskadiger sådan et kabel uden at have søgt indsigt i kabelføringen, så kommer man til at betale for det. Og det kan koste fra få tusinde til op mod 100.000 kroner, siger Henrik Wej Petersen.

Alene sidste år blev over 32.000 elkunder på Sjælland og Lolland-Falster udsat for strømsvigt, fordi et større kabel var gravet over af enten en landmand eller entreprenør.

På landsplan var der i 2016 267 tilfælde, hvor en maskine havde ramt et højspændingskabel og 222 tilfælde, hvor en maskine havde gravet ned i et lavspændingstal. Det viser den seneste opgørelse fra Dansk Energi.

Facebook
Twitter