Ingen nedrivning: Boligområde har bygget sig af ghettolisten

I Ladegårdsparken i Holbæk har man bygget sig af ghettolisten i stedet for at rive bygninger ned.

Annie Danielsen har boet i Ladegårdsparken i Holbæk i 30 år. Da der blev bygget en etage på betonblokkene og inviteret nye beboere ind røg området af ghettolisten. (Foto: Sten Jørgensen (DR))

Det kan blive nødvendigt at rive boligblokke ned for at komme ghettoer til livs.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale, men i Holbæk er et boligselskab gået den modsatte vej.

Ladegårdsparken med 800 almene boliger har bygget sig ud af ghetto-betegnelsen med en ekstra etage med rummelige familielejligheder.

Det har de gjort ved at slå 174 mindre lejligheder sammen til 87 store familievenlige boliger, så området er mere familievenligt. Og det har været med til at få nye beboere til området.

- Der skete en ændring af beboersammensætningen, da vi byggede de store lejligheder på 4. sal, og det betød blandt andet, at vi oplevede et fald i beboere, der er var dømt for kriminalitet. Den faldt med 0,2 procent, og så røg vi af ghettolisten, siger afdelingsformand i Ladegårdsparken, Uffe Frejdal Nielsen.

Nye naboer gjorde stemningen mildere

I en af lejlighederne i Ladegårdsparken bor Annie Danielsen. Her har hun boet i 30 år og fik for nylig en gavekurv af bestyrelsen som en lille jubilæumsgave.

Annie Danielsen serverer både the og små chokolader fra gavekurven, mens hun fortæller.

Da hun for 30 år siden stod i sin to-værelses lejlighed og kiggede ud over blokkene efter flyttemændene var smuttet, tænkte hun: "Beton, beton! Her bliver jeg ikke længe."

- Men nu er det blevet til 30 år i lejligheden, og jeg nyder stedet, siger Annie Danielsen.

Hun er en af dem, der har fået bygget en etage "ovenpå", og hun kan virkelig mærke, at det har hjulpet på holdningen blandt beboerne.

- Det er ikke noget med, hvorfra i verden man kommer. Det drejer sig om, at man har en indtægt, så kan man klare sig selv, og så får man overskud. Det hele blev ligesom mildere, oplevede hun.

Sammenhold og afrikanske ris

Initiativet gør indtryk på Marcus Knuth, der er integrationsordfører for Venstre:

- Det er særdeles interessant, hvad der er sket i Holbæk. Ved at ændre sammensætningen af bygningsstrukturen har man gjort det mere attraktivt for familier at flytte ind, siger Marcus Knuth, der dog mener, at det i den yderste konsekvens stadig kan komme på tale at rive betonen ned i visse boligområder.

Både Annie Danielsen og Uffe Frejdal Nielsen peger også på en lang række andre initiativer, som Ladegårdsparken har foretaget. Blandt andet en stor renovering på omkring 500 millioner kroner:

- Og så har vi en beboerrådgiver, og det er virkelig med til at skabe sammenhold, siger Annie Danielsen.

Hun nyder om sommeren at gå ned til det springvand, der er skabt midt i bebyggelsen. Her er masser af liv og glade børn.

Og der er ikke noget bedre end børn og hunde til at skabe kontakt mellem mennesker, mener hun.

- Vi snakker dansk, og det er ikke noget problem. Flere af de unge er jo født her, og jeg siger dig, man skal være vågen for at følge med, siger Annie Danielsen med et smil.

Uffe Frejdal Nielsen nævner også Beboer-Cafeen, hvor der serveres mad, der er lavet af beboerne i Ladegårdsparken:

- Der står ry om de afrikanske kvinders løse ris, der er kogt i bouillon og med grøntsager. Vi har det godt i Ladegårdsparken, siger Annie Danielsen og byder et lille stykke chokolade til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk