Institution for udviklingshæmmede kriminelle lagt ned: Antal beboere tredoblet på otte år

Det er uvist, hvorfor antallet af indsatte på den sikrede institution Kofoedsminde er steget så markant de seneste år.

Kofoedsminde huser omkring 100 voksne, udviklingshæmmede beboere, som har fået en dom, eller som er idømt en foranstaltning i et åbent eller sikret miljø. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

I Danmark sætter vi ikke udviklingshæmmede kriminelle i fængsel.

De farligste bliver dømt til anbringelse på den sikrede institution Kofoedsminde i Rødbyhavn.

Men institutionen, som er den eneste af sin slags i Danmark, har i de seneste år oplevet en stor stigning i antallet af beboere. På otte år er antallet af sikrede pladser på institutionen steget fra 34 til knap 100.

Derfor har Kofoedsminde netop åbnet sin anden afdeling på insitutionen Stevnsfortet øst for Rødvig.

- Det er tankevækkende, at antallet af beboere stiger så meget, men vi har modtagepligt til at modtage de beboere, der hører hjemme hos os, så det gør vi, siger forstander på Kofoedsminde Kay Jokil.

Og hvis udviklingen fortsætter, skal der findes endnu flere kvadratmeter.

- Hvis denne her udvikling fortsætter, skal der skaffes flere pladser, og det gør vi lige i øjeblikket – og skal vi blive ved med det, så må vi sammen med Region Sjælland afsøge mulighederne, siger Kay Jokil.

Uvist, hvorfor antallet stiger

Det er Region Sjælland, der driver Kofoedsminde og ifølge socialchef i regionen Pia Bille er det svært at give en forklaring på, hvorfor der er kommet så mange nye beboere på institutionen.

- Jeg kan ikke svare på, hvad grunden er, og det er der faktisk ingen i Danmark, der kan i øjeblikket. Derfor har Socialministeriet i august 2020 igangsat et udredningsarbejde, der skal finde svarene på, hvad grunden er, siger Pia Bille.

Men situationen er presset, og fortsætter stigningen i samme tempo, bliver det en udfordring.

- Det gør det vanskeligt for os at løse den opgave, fordi der hele tiden er flere borgere, der har brug for pladser, end hvad vi har forudsat. Så vores ønske er, at vi kan få et bedre overblik over, hvordan efterspørgslen på det her område udvikler sig, siger hun.

Pia Bille mener blandt andet, at adgang til mere statistik kan give dem en idé om, hvor mange nye beboere de kan forvente i fremtiden.

Det er blandt andet det, Socialministeriet sammen med Kommunernes Landsforening, Lolland Kommune og Region Sjælland i øjeblikket arbejder på.

Håbet er, at regeringen i løbet af året kan blive præsenteret for en række forslag til, hvordan man løser de udfordringer, der er på Kofoedsminde og de udfordringer, der er for voksne, dømte udviklingshæmmede i Danmark.

I aften klokken 21.25 sender DR1 første afsnit af dokumentarserien 'De særligt farlige' om nogle af beboerne på Kofoedsminde. Se det allerede nu på DRTV. Herunder er et klip fra udsendelsen.