International høredag: Giv dine børn bedre lyd

På Verdens Høredag opfordrer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, børnene til at skrue ned for musikken på telefonen.

32 millioner børn lider på verdensplan af dårlig hørelse. Det bliver der sat fokus på i dag på Verdens Høredag. Arkivfoto. (Foto: Finn vest Christensen © dr)

Børn skal høre efter i skolen, men det kan svært, hvis eleverne ikke kan høre, hvad læreren siger.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lider 32 millioner børn på verdensplan af dårlig hørelse. 1,1 milliard yngre mennesker risikerer høreskader, fordi de går rundt med høj musik i høretelefonerne.

Det bekymrer WHO, der har udnævnt 3. marts til Verdens Høredag og opfordrer skolerne til at sætte fokus på børns ører og støj.

- Du har nogle reflekser i ørerne, der beskytter lidt for en høj lyd. Hvis du udsætter dine ører for høj lyd i længere tid, så lægger de små hår sig ned i øresneglen, eller de knækker, forklarer kommunikationschef i Høreforeningen Irene Scharbau.

Derfor er varigheden og ikke kun lydstyrken vigtig.

Bedst med store ørebøffer

Irene Scharbau anbefaler de store hovedtelefoner i modsætning til de små, der sidder inde i ørerne:

- Det er helt klart bedst med de store ørebøffer, for de lukker anden støj ude. Man har en tendens til at skrue op, når baggrundsstøj og lyde udefra forstyrrer musikken.

Lydkvaliteten i høretelefonerne er også afgørende. Hvis lyden er god, behøver du ikke skrue så højt op:

- Rigtig mange børn sidder med de små billige fra Tiger-butikken eller noget andet, som har dårlig lyd, siger Irene Scharbau.

Fakta om problemer med hørelsen:

  • Op mod 800.000 danskere har høre- og lydproblemer. Det betyder, at hver 6. over 18 år har problemer med hørelsen i Danmark.
  • Hver 10. i arbejde har høreproblemer.
  • Cirka 300.000 har et høreapparat, og cirka 50.000 er svært hørehæmmede.

    Kilde: Socialforskningsinstituttet

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.