Irakisk hærchef vil fortælle om sit ophold i Sorø

Den irakiske hærchef fra Sorø, der stadig er eftersøgt for massemord på 100.000 kurdere og boede i Sorø, udgiver sine erindringer.

Nazar al-Khazrajis erindringer udkommer på arabisk. Og ifølge det Arabiske Center for Forskning og politiske studier i Doha, Quatar, er der ingen planer om at oversætte dem til engelsk. (Foto: DR © DR)

Han står anklaget for krigsforbrydelser mod menneskeheden i sagen om massemord på op mod 100.000 kurdere.

Fra 1996 og frem til marts 2003 boede han sammen med sin familie i en opgang i Sorø som den højest rangerede militære afhopper, indtil en dag han pludselig forsvandt og satte en lavine i gang.

Efter mere end ti års tavshed udgiver Nizar Al-Khazraji en bog om sine erindringer fra Iran-Irak-krigen 1980-1988.

Men det bliver ikke ved det. Bind to kommer til at handle om hans ophold i Danmark, og er tilsyneladende på vej. Det fortæller journalist Jacob Topsøe, der i flere år har fulgt sporene af den forsvundne irakiske hærchef.

Sorø spottet på en arabisk hjemmeside

Ved at granske arabiske hjemmesider, er Jacob Topsøe kommet på sporet af hærchefens erindringer. 

 - På en arabisk hjemmeside, som jeg har fået oversat, står der, at han vil skrive en toer. Altså at han ikke bare vil skrive om Iran-Irak-krigen, men også om sin flugt til Europa. Og på den hjemmeside er opholdet i Sorø konkret nævnt.

- Så det kan ikke udelukkes, at han om nogen tid kommer med en historien, hvor han fortæller, hvordan han kom til Sorø og ikke mindst, hvordan han stak af, siger Jacob Topsøe.

Usandsynligt, at hærchefen bliver fundet

Og netop hærchefens ophold i Sorø og pludselige forsvinden var dengang med til at gøre Nizar Al-Khazraji til en af de mest omtalte personer i medierne, fortæller Jacob Topsøe.

- Hvad skulle man stille op med sådan en mand som ham, mistænkt for krigsforbrydelser. Hvordan kunne det gå til, at man lod ham slippe. Og hvad nu, hvor han var flygtet. Det gav anledning til en kæmpe politisk debat, husker Jacob Topsøe.

Nu er hærchefen altså igen dukket op til overfladen. Jacob Topsøe tvivler dog på, at det vil øge chancerne for at finde ham til retsforfølgelse i Danmark.

- Han er eftersøgt at Interpol og ved godt, at han ikke har interesse i at stå i Danmark og promovere sin bog. Så jeg tror ikke lige, man kan google ham og finde hans telefonnummer, siger Jacob Topsøe, der godt selv kunne tænke sig at møde hærchefen og interviewe ham om opholdet i Sorø.  

 

 

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk