Issalg reddede Annettes biograf: Vi var på vej mod konkurs

Landets biografer er økonomisk hårdt ramt af coronakrisen og må derfor tænke alternativt.

To kugler med solbærsorbet og skildpaddeis i et kræmmerhus med softice på toppen. I den anden hånd - en biografbillet.

Et ishus har reddet biografen i Kalundborg fra konkurs efter to måneders nedlukning i foråret, fortsatte restriktioner på grund af corona og manglende kunder og film.

- I billetindtægt har vi mistet omkring en million kroner, så det er virkelig en barsk tid for os, siger biografejer Annette Nielsen.

Der er kun 21 sæder i Kino Den Blå Engels lille sal. Men selv på en god dag kan kun godt halvdelen sælges.

- Hvis vi er heldige, og folk sætter sig rigtigt, så kan vi være omkring 12 herinde. Så det er jo ikke særlig smart, når man lige har lavet en hel ny sal og så ikke kan bruge den optimalt, fortæller Annette Nielsen.

Derfor fandt hun og hendes mand, der er medejer af Den Blå Engel, på at åbne et ishus lige ved siden af biografen. Ifølge Annette Nielsen havde det set sort ud, hvis der ikke var blevet solgt is i sommer.

- Så var der ingen tvivl om, at vi stille og roligt var gået henimod konkursen.

Anja Davidovic og Ronja Kaastrup synes, det er fedt, at der foregår noget mere lokalt. (Foto: Thomas K. Øvre © (c) DR)

Det seneste halve år har generelt været en hård periode for biograferne.

Derfor er det helt nødvendigt at tænke i andre baner, siger direktør i Danske Biografer Lars Werge.

- Det er med til at gøre, at der stadigvæk kommer gæster i biograferne, og at biograferne fortsat bliver set som et sted, der er attraktivt at komme for lokalsamfundet.

Ishus, kunstklub og foredrag redder biografen

I Gentofte har den lokale biograf udvidet repertoiret med koncerter, foredrag og boglanceringer for at undgå et alt for stort underskud.

- Så oplever vores kunder også, at der går andet end bare den samme film i biografen. Der er andre tiltag, så de bliver nysgerrige på at komme ned og bruge faciliteterne så ofte som muligt, fortæller direktør i Gentofte Kino Sune Lind Thomsen.

Også biografen Grand i København har taget kreative midler i brug for at holde på publikum.

Her kan biografgængerne nu blive medlem af både en kunstklub og en litteraturklub, fortæller direktør Kim Foss.

- Der sker utroligt meget. Der er nærmest et særarrangement hver dag for tiden. Altså man kan sige, at vi er tvunget til at brede os lidt ud, siger han.

Nødvendigt at tænke alternativt

Filmekspert Casper Christensen, som blandt andet står bag podcasten ”Filmnørdens Hjørne”, mener også, at biograferne skal tænke anderledes for at overleve coronakrisen.

Derfor er det den helt rigtige vej at gå, når biografer over hele landet tilbyder koncerter, foredrag og bogklubber for at få kunder.

- Det er jo helt åbenlyst økonomisk nødvendigt, for de kan ikke bare læne sig tilbage og lade tingene køre, som de gjorde før, siger Casper Christensen.

Filmeksperten mener også, at det kan blive en fordel med alle de nye tiltag, så biografer fremover ikke kun er et sted, der viser film, men mere fungerer som et kulturhus.

For coronakrise eller ej, så er biograferne generelt i hård konkurrence med streamingtjenesterne, siger Casper Christensen.

- Det er en nødvendig udvikling, de skal igennem, så jo hurtigere de kommer igennem den, jo bedre.

Tilbage hos Kino Den Blå Engel i Kalundborg er sommeren og dermed det meste af issalget slut. Annette Nielsen bliver nødt til at lukke iskiosken ned, når der ikke bliver solgt så mange is over efteråret og vinteren.

  • Bill Bentley synes, det er helt fantastisk med en iskiosk sammen med biografen, for det skaber liv. - Så ser de isbutikken og stopper og hygger sig og giver lidt penge til biografen på samme tid, siger han. (Foto: Maja Flinthøj © (c) DR)
  • Biografen fungerer som kulturhus med film, koncerter, foredrag og firmaer, der bruger den, mener Mogens Gotlob. - Så det ville virkelig være et savn for byen, hvis biografen lukkede, siger han. (Foto: Maja Flinthøj © (c) DR)
1 / 2

- Vi fortsætter måske med at sælge lidt inde fra biografen, men grundlæggende står vi i en problematik igen: at vi er efterladt på perronen og ikke har nogen penge, fordi vi stadig er underlagt restriktioner, manglende film og manglende kunder.