Istidslandskab til eksamen: Dansk geopark vil være unik

Geopark Odsherred går efter at blive den første danske geopark på Unescos liste over bevaringsværdige landskaber.

Geologer fra Unesco inspicerer Vejrhøj og andre spor fra istiden i Odsherred for at finde ud af, om Geopark Odsherred skal på Unescos fine liste. (Foto: Geopark Odsherred)

Mens Stevns Klint er tæt på at havne på Unescos liste over verdensarv, så traver to geologer fra Unesco i disse dage istidslandskabet i Geopark Odsherred i Nordvestsjælland tyndt.

Projektleder er begejstret over den unikke mulighed

Geologerne traver rundt for at bedømme om GeoPark Odsherred, som den første af sin art i Danmark, kan blive optaget hos Unesco.

Hvis Geoparken bliver optaget bliver den en del af den globale familie, der arbejder for at beskytte den geologiske arv og skabe udvikling og vækst gennem geoturisme.

Geoparkens projektleder, Nina Lemkow, er - med sine egen ord - helt oppe at ringe over besøget.

- Det vil betyde, at vi kommer på verdenskortet i selskab med kun omkring 100 andre geoparker i verden. Og det betyder, at vi kan markedsføre os som noget særligt. Det, at der kommer to gæster udefra og godkender os som værende noget specielt, det er da fantastisk, siger Nina Lemkow.

Kræver skiltning og udvikling af undervisningsprojekter

De to geologer hedder henholdvis Richard Watson og Sarah Gains.

Richard Watson kommer fra en irsk geopark, og Sarah Gains fra netværket Unesco-geoparkerne, der skal tjekke om geoparken lever op til kriterier og for eksempel har den nødvendige skiltning og udvikling af undervisningsprojekter.

- Og ja, det har vi, pointerer Nina Lemkow.

Der skal is i maven indtil september

Hvis Odsherred Geopark skal optages i European Geoparks Network og Global Geoparks Network, så kræver det også, at parken har den fornødne lokale opbakning.

Det skal geologerne finde ud af, når de besøger den lokale landmand på Lammefjorden Arne Andersen. Han skal fortælle, hvordan det er at bruge istidslandskabet i sin hverdag som grøntsagsavler. 

Projektleder Nina Lemkow vurderer, at eksamensbesøget indtil videre er gået godt.

Men karakteren - bestået eller ikke bestået - får Odsherred Geopark først at vide til september ved den 5. Unesco Geopark konference.

Facebook
Twitter