It-nedbrud i timevis: Dele af Sundhedsplatform brød sammen

Et stort it-nedbrud betød, at sygehusene i to regioner iværksatte nødprocedure.

Et større it-nedbrud betød, at dele af Sundhedsplatformen ikke virkede i syv timer. Pop-up beskeder som på billedet dukkede op på alle computerskærme på sygehusene i Region Sjælland og Region Hovedstaden. (Foto: Annie Hedegaard © Annie Hedegaard)

Et syv timer langt nedbrud i det omdiskuterede it-system, Sundhedsplatformen, fik i går sygehusene i Region Sjælland og Region Hovedstaden til at gå i nødprocedure.

Nedbruddet betød, at læger, sygeplejersker og afdelinger på sygehusene i de to regioner ikke kunne kommunikere sammen om blandt andet blodprøver, EKG-diogrammer og røntgenundersøgelser.

Da nedbruddet satte ind, blev der øjeblikkelig givet besked til alt berørt personale på sygehusenes afdelinger.

Det fortæller sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, Preben Cramon, der forklarer, hvordan Sundhedsplatformen fungerer ved nedbrud:

- Der bliver sendt en pop-up meddelelse ud, så man på alle skærme kan se, at for øjeblikket fungerer denne del af Sundhedsplatformen ikke.

Derefter blev der sendt mails til alle privatpraktiserende læger i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og til alle kommuner med besked til hjemmeplejen om, at nu er der en fejl i Sundhedsplatformen, som gør, at de skal de gå i nødprocedure, forklarer Preben Cramon.

I kommunerne betyder det eksempelvis, at hjemmeplejen skal ringe til sygehuset, hvis de mangler oplysninger på en patient, der er blevet udskrevet til eget hjem. Preben Cramon forklarer, at hjemmeplejen i tilfælde med nedbrud skal ringe til den afdeling, patienten er blevet udskrevet fra og få oplysningerne. Normalt kan de læse oplysningerne via computeren.

13.000 sygehusansatte og ansatte i psykiatrien er alle blevet undervist i Sundhedsplatformen – og i hvad de skal gøre, når noget går galt, siger Preben Cramon:

- Der er lavet rigtig mange nødprocedurer, som sikrer, at det ikke går ud over patientbehandlingen. For selvfølgelig kan den slags ske, fuldkommen som når dankortet går ned, så kan Sundhedsplatformen også gå ned, siger han og tilføjer:

- Men vi kan se, at igennem den periode, det (Sundhedsplatformen red.) har virket i Region Hovedstaden, er det noget, der forekommer ekstremt sjældent.

Formanden for landets overlæger, Lisbeth Lintz, forklarer, at patienterne ikke mærker ret meget til et it-nedbrud, men at det er mere omstændeligt for personalet:

- Det betyder helt bogstaveligt, at man går tilbage til den gammeldags måde og bruger papir og kuglepen på nogle særlige blanketter. De ligger parat til, at man kan starte nødprocedure, når det er nødvendigt, forklarer Lisbeth Lintz.

Fagfolk og politikere i Region Sjælland mødes senere i dag til en orientering om Sundhedsplatformen og de nødprocedurer, der træder i kraft når systemet svigter.

Formanden for sygeplejerskerne i Sjællands-kredsen, Helle Dirksen, skal med til den orientering. Hun kalder nedbruddet for en alvorlig situation:

- Når man nu har sådan et stort system som Sundhedsplatformen og når der kommer et nedbrud, så er det ret afgørende, at de nødprocedurer, man har, fungerer, så det ikke bliver meget uhensigtsmæssigt og påvirker patientsikkerheden, siger hun.

Facebook
Twitter