It-systemer snakker ikke godt nok sammen: Risikerer at gå ud over patienternes sikkerhed

Læger på ét sygehus kan ikke gå direkte ind og se oplysninger om en patient fra en anden region.

Kommunikationen omkring patienten kan blive besværlig, når de elektroniske journalsystemer i forskellige landsdele ikke taler samme sprog. (Foto: Anne-Marie Dynes Møller © (c) DR)

Hundredvis af patienter fra Region Sjælland bliver hvert år behandlet både på sjællandske sygehuse og på Odense Universitetshospital i Region Syddanmark.

Men det kan give problemer, at de to regioner har valgt to forskellige slags sundhedsplatforme – eller journalsystemer, siger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard:

- Det kan i værste fald betyde noget for patienternes sikkerhed, når de to systemer ikke kan kommunikere med hinanden, siger han.

Region Sjælland implementerede i efteråret Sundhedsplatformen, mens Region Syddanmark har valgt et lignende elektronisk journalsystem fra det danske firma Systematic.

Leif Panduro Jensen, direktøren for sundhedsområdet i Region Sjælland, erkender, at det er et reelt problem, at Odense har et andet elektronisk journalsystem end sygehusene på Sjælland og Falster.

Lægerne i Odense kan nemlig ikke gå ind og se patientens journal direkte. De skal i stedet søge oplysninger på sundhed.dk og have for eksempel røntgenbilleder sendt ved siden af:

- Vi kan håndtere det, men det ville være rigtig rart, hvis de to systemer kommunikerede bedre, siger han.

Sundhedsordfører: Bryd samarbejdet med Hovedstaden

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) mener, at Danmark er alt for lille et land til to forskellige elektroniske journalsystemer.

- Der er jo rigtig mange patienter der bliver behandlet på tværs af regionerne, så duer det altså ikke, at man ikke har det samme system, siger hun.

Hun opfordrer Region Sjælland til at bryde ud af samarbejdet med hovedstaden og købe det meget billigere jyske elektroniske journalsystem, som har været afprøvet i Region Midt i mange år.

Facebook
Twitter