Jægernes juleaften: Irene skød sin første buk efter fire år uden held

I dag er bukkejagten gået ind for de danske jægere.

Irene havde ikke skudt en buk i fire år, men her til morgen løb en fin gaffelbuk over vejen, da hun ankom til sit jagtstykke. (Foto: Per Gade Gyldenkærne)

Irene Berg Pedersen sniger sig gennem det lille skovbryn. Klokken er kvart over fem om morgenen.

For kort tid siden, da hun ankom til sit jagtrevir på Sydsjælland, løb en råbuk over vejen og lige ind på en mark, som hun har lejet jagten på. Den står der endnu, bukken, og æder af de grønne spirer, konstaterer hun, og henter sin riffel, sin skydestok og sin stol.

I fire år har hun været på

utallige
ture i bukkesæsonen, men hver gang har bukken snydt hende. Så adrenalinen farer rundt i kroppen, da hun skal tage sigte. Men forleden på skydebanen ramte hun målene godt, så hun har en god fornemmelse.

Det er en flot gaffelbuk, kan hun se gennem kikkertsigtet. Hun sænker riflen og tager nogle dybe indåndinger, før hun igen fører geværskæftet mod kinden. Hun krummer fingeren, koncentrerer sig, og så går skuddet af.

Bukken løber ti meter, falder om på ryggen og er ude af syne. Irene Berg Pedersen tager kikkerten frem og spejder efter den – ramte hun nu rigtigt, spørger hun sig selv.

- Det allervigtigste er at have ramt dyret rent. Det skylder man bukken, siger hun.

Efter at have sundet sig lidt og puttet endnu en patron i kammeret, begiver Irene Berg Pedersen sig hen over marken med løftet riffel, hvis bukken nu alligevel ikke er helt død. Men da hun når frem til den stendøde buk, kan hun ånde lettet op. Skuddet ramte perfekt, bukken døde nærmest i knaldet, som det hedder i jægersproget.

  • (Foto: Per Gade Gyldenkærne)
  • (Foto: Per Gade Gyldenkærne)
  • (Foto: Per Gade Gyldenkærne)
1 / 3

Flere kvinder interesserer sig for jagt

63-årige Irene har interesseret sig for jagt og vildmarksliv, siden hun som barn læste beretninger fra det vilde vesten om pelsjægere og indianere. For 25 år siden tog hun riffeltegn, og året efter skød hun sin første buk.

Det er naturoplevelsen og roen, men også spændingen og forløsningen, der gør jagten så fascinerende, synes Irene Berg Pedersen, og når hun er på jagt, er hun helt sig selv og kan slappe af fra hverdagen.

Og hun er langt fra den eneste kvindelige jæger. Et stigende antal kvinder går ifølge Danmarks Jægerforbund på jagt.

Det er især yngre kvinder, der har fundet interesse for jagten de senere år.

11 procent af alle jægere under 30 år er ifølge en beregning kvinder - mens det kun er fem procent af jægerne i aldersgruppen 60-69 år, der har lige personnummer.

Ifølge de seneste tal var 3.630 kvinder i 2017 medlem af jægerforbundet, mens det året efter var oppe på 3.981.

Kvinderne er dog fortsat i mindretal. De udgør kun lige godt fem procent af jægerforbundets medlemsskare.

Irene Berg Pedersen er en af dem, og i dag er hun meget stolt og glad.

- Jeg er mest glad for, at jeg ramte den så rent og godt, selv om jeg efter fire år uden at få en buk rigtigt på skudhold kunne have været lidt rusten, siger hun.

Facebook
Twitter