Jagtforretninger oplever efterspørgsel på peberspray: 'Hr. og fru Danmark er kunderne'

Jagtbutikker og Dansk Våbenhandlerforening oplever efterspørgsel af peberspray fra ældre - især kvinder.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Ved årsskiftet blev det lovligt at opbevare en peberspray hjemme - og forsvare sig, hvis man bliver truet af en kriminel i eget hjem.

Blot få dage inde i det nye år har flere af landets våbenforhandlere og jægerbutikker oplevet stor efterspørgsel på produktet.

Lars Hansen er indehaver af jagtforretningen Sport og Hobby i Maribo. I det nye år har han allerede fået over 100 henvendelser fra folk, der gerne vil købe peberspray.

Og det er ikke den normale kundegruppe, der besøger butikken, fortæller han:

- Vores normale kundegrundlag er jægere og fiskere. Dem, der henvender sig om peberspray, er mere hr. og fru Danmark. Det er hovedsageligt ældre mennesker fra landområder i provinsen, der efterspørger peberspray. De mener måske, at det er en ekstra sikkerhed at have en peberspray liggende i deres skuffe.

- Jeg har lige haft en kunde, der har ringet og spurgt, hvornår vi fik det i butikken, fordi han ville give den til sin kone i fødselsdagsgave. Han har et job, hvor han rejser meget, og så vil han forære sin kone sådan en som en ekstra sikkerhed, fortæller Lars Hansen.

Efterspørgslen på peberspray overrasker Poul Erik Pedersen, der er direktør i Danmarks Våbenhandlerforening.

Han bekræfter, at der især er tale om ældre kvinder, der har rekvireret peberspray.

- For dem, der har haft peberspray i butikkerne, har der næsten været kødannelse nogle steder. Det har forholdsvis været til ældre personer, og kvinder har været et stort antal af kunderne, lyder det fra Poul Erik Pedersen.

Et godt våben

Som enlig kvinde, er 60-årige Hanne Petersen fra Sydsjælland glad for, at hun nu har kunnet anskaffe sig en peberspray.

- Med alle de hjemmerøverier, der har været, så tør jeg simpelthen ikke andet. Jeg føler mig usikker som en lidt ældre og enlig kvinde, siger hun.

Derfor har Hanne Petersen købt sig en peberspray. Nu føler hun sig mere sikker derhjemme.

- Jeg føler mig lidt mere sikker, når man har et våben, man kan bruge. Man er jo forsvarsløs, hvis man ikke har noget, fortæller hun.

Vær opmærksom på brugen af peberspray

Uanset om man får en peberspray i fødselsdagsgave eller selv vil ud og anskaffe sig én, så skal man kende reglerne for, hvordan man må bruge den, understreger Poul Erik Pedersen, direktør i Dansk Våbenhandlerforening.

- Som kunde skal man være opmærksom på, hvordan man bruger pebersprayen. Den må kun bruges som selvforsvar. Der kan der godt opstå nogle situationer, hvor man kan diskutere, om det er selvforsvar eller et angreb.

Facebook
Twitter