Janko lærer dansk mens han forsørger sig selv

Janko Aziz har fundet opskriften på god integration for flygtninge på arbejdsmarkedet, mener direktør.

Janko Aziz lærer at tale dansk mens han klipper kunderne i sin frisørsalon. (Foto: henny Mortensen)

Kommer du til Danmark skal du arbejde.

Det budskab lød flere gange dagligt i valgkampen. Men der er lang vej igen før det kan lade sig gøre, viser en opgørelse fra Ugebrevet A4.

Den afslører, at efter et år er kun 23 pct. i arbejde, og det er et gennemsnitstal. I flere kommuner i Region Sjælland er kun 10 procent selvforsørgende efter et år.

30 årige Janko Aziz, der flygtede fra Damaskus i Syrien i 2010 er en undtagelse. Han kom til Sandholmlejren i 2010 og begyndte straks at arbejde som frisør. Siden har han forsørget sig selv og har i dag sin egen salon i Næstved.

- Jeg vil ikke have kontanthjælp, så mister jeg den frihed jeg har fået i Danmark. Mine kunder hjælper mig med at lære dansk, som er meget svært, siger Janko Aziz, der dagligt kæmper for at lære sproget.

Direktør: Han gør det helt rigtige

Og Janko Aziz' indstilling til at forsørge sig selv er lige præcis den vej, der er den rigtige. Det mener Torben Møller Hansen, der er direktør i foreningen Nydansker, som arbejder for at få flere nydanskere på arbejdsmarkedet.

- Det er lige præcis den holdning, der skaber respekt hos mange danskere. Myndighederne har i alt for mange år forsøgt at få integreret flygtninge ved at sende dem på sprog- og andre kurser først. Men den bedste integration foregår på arbejdspladserne, siger han.

Der er opbakning fra borgerne

Janko Aziz åbnede sin egen salon for et par måneder siden efter blandt andet at have arbejdet i andre saloner. Og støtten blandt borgerne og kunderne til Janko Aziz' nye salon er til at få øje på.

En af dem der støtter op og hjælper Janko Aziz med, at få styr på det danske sprog er Martin Morell, en af de faste kunder i salonen.

- Jeg kommer nogle gange herop bare for at få en kop kaffe. Jeg vil gerne se hvordan det går, for jeg har fulgt ham siden han startede her. Og jeg håber jo det går godt, for jeg ved godt hvor mange kunder der skal til for at det kan løbe rundt, siger han.

FacebookTwitter