Joachim slipper for et udrejsecenter i baghaven: ’Jeg er lettet’

Nu arbejder borgere og borgmester på at finde en ny fremtid til øen i Stege Bugt.

Siden forslaget med Lindholm kom, har borgerne Joachim Brix-Hansen og Camilla Schmøde kæmpet imod beslutningen. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Fra Joachim Brix-Hansens baghave kan man tydeligt spotte øen Lindholm.

Øen har fyldt den politiske dagsorden, siden den tidligere regering foreslog at lave et udrejsecenter for udviste kriminelle udlændinge i Stege Bugt.

Et forslag, der langt fra faldt i god jord hos beboerne i Kalvehave og omegn.

Her har indbyggerne siden november kæmpet for at undgå udrejsecenteret. En af dem, der gik forrest i kampen, var Joachim Brix-Hansen.

Men nu er den syv måneder lange kamp slut.

I går slog udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet fast, at det kommende udrejsecenter ikke bliver placeret på Lindholm.

- Der er sat det officielle punktum, og det er vi meget tilfredse med, siger Joachim Brix-Hansen.

Joachim Brix-Hansen mener, at øen var langt fra den optimale løsning, når der var tale om en placering for et nyt udrejsecenter.

- Men vi er meget glade og lettede over, at regeringen endegyldigt dropper planerne. Lindholm var 750 millioner kroner lige ud i Stege Bugt.

I kan ikke være sikre på, at det politiske flertal er der om nogle år. Så hvor rolige er I med beslutningen?

- Hvis ideen nogensinde skulle dukke op igen, må vi arbejde på at oplyse politikerne, hvor forkert en beslutning det har været at udpege Lindholm til et udrejsecenter, lyder det fra Joachim Brix-Hansen.

Skal finde en ny fremtid til Lindholm

Meldingen, om at udrejsecenteret på Lindholm er et afsluttet kapitel, glæder også den socialdemokratiske borgmester i Vordingborg, Michael Smed.

- Nu er det officielt og banket i med syvtommersøm. Man har været dybere nede i tallene og kan godt se, at det ikke løser nogen problemer at flytte en problemstilling fra den ende af landet til den anden, siger han og henviser til udrejsecenteret Kærshovedgård ved Ikast.

Derfor vil borgmesteren nu kigge på, hvilke muligheder man i stedet kan bruge øen Lindholm til. Øen var tidligere ejet af DTU, som i mange år havde sit forskningscenter for mund- og klovsyge liggende på øen.

- Nu skal man det næste år rydde op efter de aktiviteter, der har været på øen, men vi har modtaget flere forslag fra borgere, fortæller borgmesteren.

Her er der blandt andet blevet foreslået et bygge et wellnesscenter, et hospice, en miniversion af Las Vegas, lade naturen overtage øen eller oprette et naturformidlingscenter, hvor man oplyser om viraforskningen i Danmark.

- Personligt håber jeg på, at vi får udarbejdet nogle strategier, hvor naturen er i fokus, siger Michael Smed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk