Jorden er gødet for nye højskoler

Nye højskoler på vej. En af dem, Jyderup Højskole i Vestsjælland, startede sidste år

Antallet af højskoler i Danmark er de seneste 20 år gået fra 100 til 60. Men nu ser det ud til, at der er mulighed for at oprette nye højskoler igen. En af de nyeste er Jyderup Højskole i Vestsjælland.

Efter et massivt antal lukninger af højskoler de seneste 20 år, hvor over 40 er forsvundet, er der nu igen fremgang for den traditionsrige skoleform.

I hvert fald åbnes der igen nye højskoler.

En af dem, Jyderup Højskole i Vestsjælland, startede sidste år og kan allerede nu kan melde om udsolgt på forårsholdet.

- Vi har fuldt hus og har haft det hele året. Og vi håber, at det er en udvikling, der vil blive ved. Ikke bare for denne højskole, men for landets højskoler, siger leder på Jyderup Højskole, Poul Henrik Jensen.

Ny lov gør det muligt

Han giver en del af æren til kulturminister Marianne Jelved, der gennem en ny lov har gjort det muligt at åbne en højskole uden at eje bygningerne.

- Det betyder, at vi kan leje Slottet her i Jyderup af Holbæk Kommune. Hvis vi skulle ud og investere i en stor ejendom, som den gamle lov krævede, så havde det været umuligt at starte en ny højskole. 

Kulturminister Marianne Jelved (R) konstaterer da også med tilfredshed, at de nye regler ser ud til at give grobund for nye højskoler i Danmark.

- Der er flere nye højskoler på vej. Jyderup er den nyeste, og der er en på vej i Roskilde. Vi har haft et fald fra over 100 højskoler til omkring 60. Derfor er det vigtigt, at det også er muligt at oprette en ny højskole, og det har stort set været umuligt under de meget stramme regler, der har været som følge af Tvindloven.

Tvindloven blev i sin tid indført af Marianne Jelveds partikollega, den daværende undervisningsminister Ole Vig Jensen (R), for at bremse Tvind-imperiets udnyttelse af tilskudssystemet.

Bedre forhold nu

Også Folkehøjskolernes Forening fornemmer, at netop den nye lov fra er årsag til, at tendensen er vendt. Det siger generalsekretær Niels Glahn.

- Vi ved, at flere har stået på spring for at åbne en ny højskole, men det har været svært for dem. Vi fornemmer dog, at de kommer på banen nu.

Og på landets yngste højskole i Jyderup, som kom til verden grundet lovændringen, går en af de elever, som det hele i bund og grund drejer sig om. Det er 33-årige Jael Nordbek Azoulay, som har tror, opholdet i Vestsjælland bliver en gevinst for fremtiden.

- Jeg har lavet en liste over alle de fantastisk spændende og anderledes ting, som er sket her på Jyderup Højskole. Og jeg tror, at når jeg kommer hjem herfra, så er det som at kaste en sten i vandet og bare se ringene brede sig ud i mit liv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk