Jubel over hurtigt bredbånd i Region Sjælland: Internet ligeså vigtigt som vand og strøm

Formændene for Region Sjælland og Landdistrikternes Fællesråd er glade for milliarderne til fibernet i yderområder.

Nu får borgere helt ude for enden af markvejen også mulighed for at få lynhurtigt bredbånd. Det vækker glæde hos både Region Sjælland, Landdistrikternes Fællesråd og selvfølgelige SEAS-NVE, der bruger 3,4 milliarder kroner på at rulle fibernettet ud. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

'Ulighed' og 'altafgørende' var de to nøgleord, der gik igen, da en regionrådsformand, en formand for landdistrikterne og en direktør hilste penge til hurtigt internet på Sjælland, Lolland og Falster velkommen.

For tungt og trættende internet gør i øjeblikket arbejdsdagen trist for tusindvis af borgere i store dele af Region Sjælland. En region, der har den dårligste bredbåndsdækning i landet.

- Det betyder alt, siger Heino Knudsen (S), der er regionrådsformand i Region Sjælland, hvor der er blevet arbejdet på at skaffe hurtigere bredbånd i mange år.

- Siden jeg kom med (som regionrådsformand, red.) har vi fortsat det arbejde, fordi vi ved, at en ordentlig internetforbindelse er ligeså vigtigt som vand og strøm er i dag, tilføjer Heino Knudsen.

Over de næste fem år bruger energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE 3,4 milliarder kroner på at rulle fibernet ud på det vestlige og sydlige Sjælland, Lolland, Falster og øerne.

Det hurtige internet skal være med til at sikre borgerne i de områder lige muligheder for at bosætte sig langt væk fra de større byer og for at starte nye virksomheder op.

- Hvis vi skal have folk til at bosætte sig, hvis vi skal hæve livskvaliteten, hvis vi skal have nye virksomheder til at komme til Region Sjælland, er det helt afgørende, at vi har en digital infrastruktur, siger Heino Knudsen.

Ingen digitale begrænsninger

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, der repræsenterer en lang række sjællandske kommuner, er enig med Heino Knudsen i, at det hurtige internet er altafgørende for erhvervsudvikling og bosætning.

- Hvis man ønsker at slå sig ned som iværksætter eller har en virksomhed, som man gerne vil udvikle på, og skal finde ud af, hvor den skal ligge, så er der pludselig ikke en digital begrænsning mere. Også selvom det er i en landsby eller helt ude på landet, siger Steffen Damsgaard, der også er medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune for Venstre.

Tal fra Energistyrelsen viser, at lige nu har 79 procent af alle husstande og virksomheder i Region Sjælland adgang til en forbindelse på mindst 100 megabit, mens det for hele landet er 89 procent.

Med de tilførte milliarder får borgerne mulighed for at få adgang til 1 gigabyte i sekundet.

- Man kan godt slå sig ned i en landsby på Sjælland, hvis det er der, man gerne vil bo, for man ved, at inden udgangen af 2023 får man en lynhurtig bredbåndsforbindelse, siger Steffen Damsgaard.

- Det fjerner jo en ulighed, der har været, mellem de største byer og befolkningen på landet.

Direktør: Uligheden bliver større

Også SEAS-NVE's administrerende direktør, Jesper Hjulmand, er en glad mand i dag.

- Vi mærker, at efterspørgslen er stor og at uligheden bliver større, så nu er det tid til at sætte et flag og en ambition om, at vi kommer i løbet af de næste fem år, siger han og forklarer, at borgere i områder med langsomt internet viser interesse for at få fat i det nye, hurtige bredbånd.

En lille klynge med otte huse behøver ifølge Jesper Hjulmand ikke være for småt. Men det bliver der, hvor interessen er meget stor, at SEAS-NVE kommer hurtigst ud med kabeltromlerne.

- Vi vil jo gerne have så stor opbakning som muligt, for det er afgørende for, at økonomien bliver god, siger direktøren for det store andelsselskab.

- Det er historisk, og jeg håber, at andre dele af landet også vil lade sig inspirere til at fortsætte og få de sidste med for enden af markvejen og få de sidste landsbyer med, slutter formanden for Landdistrikternes Fællesråd af.

Det lykkes måske. Ifølge en pressemeddelelse fra SEAS-NVE lægger det aarhusianske energiselskab NRGi, der er medejer af Fibia, yderligere 1,2 milliarder kroner i puljen over de næste fem år, og sikrer således en accelereret udrulning af fiber i Østjylland.

Facebook
Twitter