Julie spurgte om hjælp til møbler på Facebook: Så væltede hendes indbakke med beskeder

Det er ikke længere et tabu at spørge om hjælp på sociale medier.

(Foto: © Julie Würtz, DR Sjælland)

- Vi kan starte her i gangen.

Julie Gry Rasmussen åbner den blå hoveddør ind til sin fars lejlighed i Haslev.

- Allerede denne her lille kommode har vi fået foræret af nogle søde mennesker, fortæller hun og træder længere ind i lejlighedskomplekset.

Køkken-alrummet er møbleret med et stort spisebord og nogle ældre træstole, som står på et rødbrunt tæppe.

Møblerne har Julie Gry Rasmussen fået kvit og frit fra forskellige mennesker på Sydsjælland, efter hun havde skrevet et opslag på Facebook.

- Vi stod i den situation, at min far har været syg i den seneste periode, uden vi vidste, hvor syg han var. Det har resulteret i en mere eller mindre ubeboelig lejlighed. Han røg på hospitalet efter et hjertestop, og vi stod med rengøring af lejligheden, fortæller hun.

De fleste ting i lejligheden var så medtagne efter farens sygdom, at de måtte smides ud, men det var svært for Julie Gry Rasmussen at købe nogle nye møbler, da hverken hun eller faren havde nogle penge.

Derfor valgte Julie Gry Rasmussen at prøve lykken på Facebook ved at lave et opslag.

Her efterlyste hun personer, som ville donere nogle møbler til farens lejlighed.

Og Julie Gry Rasmussen fik hjælp. Blot 10 minutter efter, at hun havde skrevet opslaget, havde hun modtaget over 100 henvendelser fra personer, der gerne ville hjælpe.

- At man rækker en hånd ud, og folk tager fat og hjælper, og der er så mange, der er klar på at give nogle af deres ting væk til en fuldstændig fremmed, det er jo fantastisk. Det har virkelig lettet en sten fra hjertet, fordi jeg virkelig gerne vil hjælpe min far, men jeg har ikke helt kunnet det selv.

Spisebordet, spisebordsstolene, et gulvtæppe og et sofabord er blot nogle af de møbler, som Julie Gry Rasmussen har fået af møbler fra sit facebookopslag. (Foto: © Julie Würtz, DR Sjælland)

For Julie Gry Rasmussen vidste ikke, hvad hun ville have gjort, hvis det ikke var en mulighed at spørge om hjælp på Facebook.

- Så havde vi på sigt nok sparet sammen til at gå i en genbrugsbutik og købe ting der. Det havde taget meget længere tid, og han ville højst sandsynligt være kommet hjem til en mere eller mindre tom lejlighed, fordi vi simpelthen ikke havde haft penge til at købe møbler med det samme.

Men hun indrømmer også, at det ’ikke har været den fedeste følelse i verden’ at skulle spørge om hjælp på Facebook.

- Jeg vil jo gerne gøre det, der skal til i sådan en situation. Det var ubehageligt i starten at spørge om hjælp til at hjælpe sin far, fortæller hun.

- Men meget hurtigt gik den dårlige følelse over, fordi folk var forstående og sagde, at vi alle kan ende i sådan en situation.

’Dejligt at se glæden i folks øjne’

Julie Gry Rasmussen forlader lejlighedskomplekset i Haslev og sætter sig ind i sin søsters bil, som hun har lånt i dagens anledning.

En stor trailer er hæftet på bilen, for selv om lejligheden nu er udstyret med borde og stole, mangler hendes far stadig en seng.

Og det er netop en seng, Julie Gry Rasmussen er på vej for at hente i Karise.

Men da hun møder Veronica Taagefeldt i en stor lagerhal i Karise, bliver hun også mødt af en stor kasse fyldt med gryder og køkkenudstyr.

Det var egentlig ikke en del af aftalen, men Veronica Taagefeldt har ikke selv brug for tingene, fortæller hun.

- Jeg vil gerne være med til at gøre en god gerning. Julies far har brug for hjælp, og det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe med, fortæller hun.

Udover en seng og et grydesæt gav Veronica Taagefeldt også pynteting til lejligheden.

Dobbeltsengen var egentlig gemt på lageret, til hvis Veronica Taagefeldt engang skulle bruge den. Men da hun så Julies opslag på Facebook, vidste hun med det samme, at sengen skulle gives bort.

- Jeg synes, det er dejligt, at man kan hjælpe andre mennesker, og at man kan se en glæde i folks øjne. Jeg vil altid hjælpe, og det er uanset, om det er nogle, jeg kender eller ikke kender, siger Veronica Taagefeldt.

Julie Gry Rasmussen er også overvældet over at opleve, hvordan mennesker, der ikke kender hende, vil hjælpe hendes far.

- Det er meget overvældende, at man hjælper fremmede mennesker på den måde, fortæller hun, mens hun holder de nye ting til sin fars lejlighed.

Det er blevet acceptabelt at spørge om hjælp

Det er en ny tendens, at danskere offentligt spørger om og giver hjælp, når de er i nød. Det er nemlig blevet både acceptabelt og normalt.

Det fortæller lektor på Roskilde Universitet Mads Kæmsgaard Eberholst, der forsker i sociale medier.

- Før brugte man sociale medier til private ting, og nu bruger man det til stort set alt. Derfor er det nyt at anvende sociale medier, til når man også har brug for hjælp, og så er det let at gøre, siger han.

Julie Gry Rasmussen er overvældet over, at hun har fået så meget hjælp til sin fars lejlighed. (Foto: © Julie Würtz, DR Sjælland)

Stifter og ejer af foreningen Stop Spild Lokalt Rasmus Erichsen fra Korsør oplever også, at flere end nogensinde efterspørger hjælp til andet end mad.

Derfor har organisationen oprettet facebookgrupperne Stop Ressourcespild Lokalt, hvor borgere kan efterlyse og give tøj og møbler:

- I løbet af det seneste års tid oplever jeg, at efterspørgslen er blevet større og større. Folk skriver konstant og spørger, om vi har sengetøj, og om vi har sofaer, borde og andre ting til hjemmet, siger Rasmus Erichsen.

I alt findes der omkring 30 landsdækkende Stop Ressourcespild grupper og 109 landsdækkende Stop Spild Lokalt grupper, hvor den sidste har fokus på madvarer.

De, der reagerer på opslag på for eksempel Facebook, får dog også noget ud af at tilbyde hjælp, understreger Mads Kæmsgaard Eberholst.

- I gamle dage, hvor man blev ringet op af Røde Kors og gav 100 kroner, var der ingen, der kunne se, at man hjalp andre. Men når man hjælper på Facebook, så gør man sig synlig over for hele ens netværk, at man er en, der hjælper.