Kæmpe kø til køreprøver: Elever må rejse fra Sjælland til Bornholm

Ventetiden på at komme til teori- og køreprøve er rekordlang.

Der er op mod tre måneders ventetid på at komme til køre- og teoriprøve i øjeblikket. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det er efterhånden lettere at få en eftertragtet koncertbillet, end det er at opnå en booking til en teori- eller køreprøve.

Der er så voldsom kamp om adgangen til en køre- og teoriprøver, at elever i desperation både bliver sendt til Bornholm og Nordjylland for at bestå de lovpligtige prøver.

Sådan lyder meldingen fra kørelærere flere steder på Sjælland.

Heine Thoregaard, der har Heines Køreskole i Nykøbing-Falster, har stort set opgivet at finde teori- og køreprøver til sine elever i Østdanmark.

- Mens vi snakker nu, har jeg to elever siddende på Bornholm, der tager teoriprøve, og i næste uge 16 elever i Jylland, siger Heine Thoregaard og tilføjer:

- Jeg havde sgu en elev, der kørte fra Vordingborg til Jylland, og på vej tilbage havde hun to Københavnere med.

Lige nu er det alles kamp mod alle, når politiet en gang om ugen lægger prøvetider ud til kørelærerne, som de kan booke, fortæller Britt Suhr fra Britt Suhrs Køreskole i Holbæk.

- De kommer fra København og Roskilde, fordi der heller ikke derinde er til at få nogen prøver, siger hun.

Ifølge Britt Suhr er det frustrerende for deres fag, at det er så svært at få prøver til deres elever.

- Vi har ét sekund – ikke et minut – ét sekund til at finde en prøve, når den bliver lagt ud. Det er simpelthen forfærdeligt at få fat i prøver, siger hun.

Køreskolerne betaler prisen

De lange ventetider er ikke kun et problem for de mange elever. Det giver også problemer for køreskolerne, lyder det fra formand for Nordvestsjællands Kørelærerforening, Henning Kehr.

- Det var været dyrt for os, for vi har ikke kunnet starte hold op, fordi ventetiden er så lang. Så de hold, der har skullet starte op i begyndelsen af året, har vi måttet rykke frem for at få de gamle elever færdige. Det betyder en manglende indkomst i fire måneder, siger han.

Den 1. oktober overtager Færdselsstyrelsen ansvaret for landets køre- og teoriprøver fra politiet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ifølge Henning Kehr er det mangel på sagkyndige i Københavnsområdet, der gør, at problemet rykker ud i de andre politikredse, og der er kun én måde at forkorte ventetiden på:

- Der skal en masse nye sagkyndige til, siger han.

Politiet har ansvaret

Pilen peger på politiet, der med køreprøvesagkyndige skal stille an og sikre, at både køreprøver og teoriprøver kan gennemføres.

Men det synes politikommissær Søren Skotte fra Sydsjællands- og Lolland-og Falster Politi ikke er helt fair.

Han erkender, der er ventetid, men at det til dels skyldes en ophobning af elever på grund af corona.

- Vi har frit prøvestedsvalg i hele Danmark. Det vil sige, at ligegyldigt, hvor du har din køreskole, kan du frit vælge, hvor du vil tage din prøve. Der er det dem, der først får taget prøven, når de bliver lagt ud, der får den, siger Søren Skotte.

- Efter corona har vi opnormeret med alt det, vi kan af sagkyndige, der er hentet ind fra forskellige afdelinger. Vi afvikler også flere teoriprøver – blandt andet også om aftenen, siger han.

Den 1. oktober er problemet ikke længere politiets men Færdselsstyrelsens, der overtager ansvaret for landets køre- og teoriprøver. Og her har man en klar prioriteringsliste over de kommende opgaver, fortæller vicedirektør i Færdselsstyrelsen Brian Paust Nielsen.

- Vi er meget optaget af at gøre mest muligt hurtigst muligt – og vores første prioritet er, at der er prøver at få i oktober og at få nedbragt ventetiden, hvor den er længst – særligt Østdanmark. Derefter vil vi se på øgede digitaliseringsmuligheder, siger han.

Det var den tidligere Venstre-regering, der besluttede at rykke ansvaret for kørekort til Færdselsstyrelsen. Tanken var at frigøre flere betjente i politiet ved at fjerne dem fra administrative opgaver såsom opgaven med at være køreprøvesagkyndige.

Der er i øjeblikket op til tre måneders ventetid på at komme til køre- og teoriprøve.

Facebook
Twitter