Kære forældre: Sådan hjælper I jeres teenager i eksamenstiden

Forældre må ikke hoppe med på præstations-vognen, når deres teenager skal til eksamen, advarer en teenage-coach.

Forældre skal udvise ro, når deres teenagere er nervøse for eksamen. (Foto: © Mikkel Tofte- DR København)

Nu er tiden snart til svedige håndflader og den grønne dug, når unge i folkeskolen, 10. klasse eller gymnasiet skal til eksamen.

Dog kan det være svært som forælder at hjælpe sin teenager med eksamensnervøsiteten, når de kommende prøver nærmer sig.

- Hvis man skal til eksamen, når man er ung og er nervøs, er det vigtigste, at forældrene bevarer roen. De skal ikke blive revet med af det præsentationshejs, som kommer til at køre i klassen, hvor de sammenligner karakterer, fortæller teenage-coach Grethe Lindbjerg Sørensen, der i mange år har arbejdet som uddannelsesvejleder og efterskolelærer.

Hun mener, det er blevet lidt en tendens, at forældrene hopper med på præstationsvognen, hvor det kun er karaktererne, der tæller. Men det gavner ikke familiens teenager.

- Det går nok uanset karakteren

- Det vigtigste budskab til teenageren er, at de er meget mere værd end en karakter. En karakter siger ingenting om dem som person. Den siger kun noget om, hvad de præsterede lige præcis den dag, i det fag og med den censor. Og uanset om man får karakteren fire, syv eller 12, går det jo nok alligevel, siger coachen.

Ifølge teenage-coachen er det ofte ikke et bevidst valg, man tager som forældre, når man fokuserer på karakteren frem for selve eksamensoplevelsen. Som forældre ønsker man, at det går godt for ens børn, så de bliver glade.

I stedet foreslår Grethe Lindbjerg Sørensen bestemte teknikker til forældre, så de og deres teenager kan få den bedste oplevelse ud af eksamenstiden.

- Det er vigtigt som forældre at slå fast over for sin teenager, at det er helt normalt at være nervøs til eksamen, og det er hjernen, der skærper sanserne. Nogle gange tror hjernen, at eksamenen er noget fysisk farligt, men det er det ikke, og det skal vi med vores fornuft hjælpe den med at forstå, siger Grethe Lindbjerg Sørensen.

Derfor smider man kun mere brænde på eksamensbålet, hvis man begynder at sammenligne sin teenager med dets søskende, fætre og kusiner eller naboens børn.

- Jo mere fokus, der er på selve eksamen, og jo mere fokus, der er på karakteren, desto mere er man som forældre med til at gøre, at eksamenen fylder hos teenageren, siger Grethe Lindbjerg Sørensen.

Gå en tur, tag i biografen eller ud at spise

Forældre kan i stedet prøve at hjælpe teenageren med at få eksamenen til at fylde mindre i hovedet ved at tage dem med ud at spise, i biografen eller en gåtur. Og så er der en særlig sætning, som man især skal undgå.

- Man skal som forældre i hvert fald ikke sige "tag den lidt med ro". Det er nemlig det, teenagerne ikke kan. Det er noget, vi kan som voksne, fordi vi har mere erfaring. Den erfaring har de unges hjerne ikke endnu. Det er derfor, teenagerne har brug for forældrenes erfarne hjerne til at berolige dem, forklarer Grethe Lindbjerg Sørensen.

Hvis familiens teenager har meget eksamensangst, opfordrer hun dog til, at man søger professionel hjælp.