Karise-solfanger lave både el og varmt vand

Østsjællandsk elinstallatør har opfundet en solfanger, som både kan lave elektricitet og varmt vand samtidig, skriver DAGBLADET Køge.

Solceller kan normalt kun lave strøm. Men nu har installatøren fra Karise kombineret el og varmt vand. (Foto: Peter Gulløv © DR København)

Han har fået 5,4 millioner kroner til at udvikle sit projekt, der senest om to år skal sættes i produktion, formentlig hos Batec Solvarme i Herfølge.

- I hvert fald i den første fase. Produktionen kan senere flytte til Kina eller andre steder, hvor lønnen er lavere. Men i udgangspunktet er mit projekt 100 procent dansk, siger opfinderen Niels Lindeburg, som lige nu arbejder døgnet rundt på sit projekt, der også har stor bevågenhed hos udenlandske investorer.

- Det ikke set før, at man kombinerer solfangere med el-produktion i termoelektriske generatorer, siger Nini Pryds, der er programleder på Institut for Energikonvertering og -lagring ved Danmarks Tekniske Universitet/Risø, som skal undersøge effektiviteten i hybridsolfangeren.

Danske Danfoss har udviklet et sæligt kølemodul til hybridsolfangeren. Og pumpesystemet skal leveres af Grundfos.

- Målet er ikke, at tjene så mange penge som muligt. Hybridsolfangeren må gerne blive så billig, at den bliver udbredt også i fattige lande, siger Niels Lindeburg, som har meget store forventninger til sin opfindelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk