Kasser med gamle hverdagsting skal få demente til at huske

Slagelse Bibliotek tilbyder såkaldte erindringskasser, hvor man kan låne genstande fra 40'erne til 70'erne for at få demente til at huske en svunden tid.

Nu kan man gratis på Slagelse Bibliotek låne såkaldte erindringskasser, der skal få ældre demente til at huske små stunder. (Foto: Caroline Overgaard Boutrup Sørensen © Slagelse Bibliotek)

Valo vaskepulver, en pakke med Rich's erstatningskaffe og en ældre udgivelse af Hjemmet. Det er blot nogle af de ting, der skal hjælpe hukommelsen og få minderne på gled i nye erindringskasser fra Slagelse Bibliotek.

For når man er dement, er det korttidshukommelsen, der forsvinder først. Det forklarer konsulent Bente Würtz Nørgaard, der i samarbejde med Slagelse Bibliotek udstiller og indsamler materiale til erindringskasserne, der indeholder genstande fra perioden 40’erne til 70’erne.

Genstande fra ”gamle dage” kan muligvis bringe minderne frem hos de demente, som pludselig kan huske hverdagsgenstandene fra egen barn- eller ungdom.

- Så kommer erindringerne fra en svunden tid tilbage igen. Og så får de demente et glimt i øjet. Det bliver sjovt at snakke med dem, da de pludselig kan åbne op for rigtig mange ting, siger Bente Würtz Nørgaard.

Og erindringskasserne skal kunne give en bedre oplevelse for de demente, end hvis de pårørende tog dem med på en museumsudstilling fra perioden.

- Typisk når man går rundt og kigger på museer, så får man måske ikke den der aha-oplevelse. ”Den kan jeg huske, at min mormor også havde. Den tror jeg også, at min mor legede med, da hun var barn”. Det er virkelig hverdagsting, som vi har fået doneret fra folk i området. Det giver nemmere billeder i hovedet, fortæller Heidie Schjøtt Grummesgaard, der er faglig koordinator på Slagelse Bibliotek.

Det er dog langt fra alle pårørende til demente, der kan kravle op på loftet og finde gammelt legetøj eller hverdagsemballage frem, så ens kære måske kan huske igen.

Tag kassen med hjem

Derfor kan man efter udstillingen på biblioteket låne en erindringskasse med hjem i op til 14 dage, hvor demente og dets pårørende kan røre, læse eller lytte sig tilbage i tiden.

- Alle borgerne kan komme og låne kasserne. Vi forventer, at det kan være et ægtepar, hvor den ene er dement og bor hjemme, der vil komme ned og låne kassen. Så tager man kassen med hjem, og så sidder man hjemme med tingene og siger: ”Kan du huske dengang.” Og så vil jeg vædde med, at der kommer rigtig mange minder frem, siger Bente Würtz Nørgaard.

Legetøj og læsning skulle gerne vække liv i minderne, når demente får lov til at røre og se på genstande fra 40'rne til 70'erne i de nye erindringskasser. (Foto: Caroline Overgaard Boutrup Sørensen © Slagelse Biblioteker)

Man kan spørge sig selv, hvorfor det er vigtigt for de demente at huske, hvis de har glemt det igen kort tid efter.

Men sådan skal man ikke tænke, mener konsulenten fra Slagelse Kommune.

- Når man har med demente at gøre, så samler man stjernestunder. Og en stjernestund kan godt kun vare i fem minutter. Det betyder meget for den pårørende, at de kan genkende nogle træk fra det menneske, som man bor sammen med, hvis der er tale om en ægtefælle, der er dement. Lige pludselig får man i meget små bidder sin ægtefælle tilbage til dengang, hvor det hele fungerede normalt, siger Bente Würtz Nørgaard.

Slagelse Bibliotek er et af de steder i landet, hvor det er gratis at låne de såkaldte erindringskasser. Ellers kan man købe eller låne mod betaling kasserne fra blandt andet Dansk Center for Reminiscens.

FacebookTwitter