Käte sparer tusindvis af kroner på fælles jordvarme: Kun få bruger løsningen

Din nabo kan være en del af svaret i den grønne omstilling, lyder det fra lektor fra Syddansk Universitet.

Fra næste år bliver det dyrere for boligejere at bruge olie- og gasfyr som varmekilde. I stedet anbefaler Folketinget, at man over de næste ti år skifter til alternative grønne varmekilder. (Foto: grafik: Morten Fogde Christemsen)

Danskernes varme skal være grøn.

For at nå dertil skal sorte energivalg være dyrere og grønne billigere.

Sådan lyder det sort på hvidt i Folketingets klimaaftale, der blev vedtaget for en måned siden, og som et bredt flertal står bag.

I fremtiden skal det nemlig være slut med at varme huset op med olie og gas.

Den nye klimaaftale lægger op til, at husstandene i stedet skal forsyne sig med grøn fjernvarme eller elektriske varmepumper, der for eksempel bruger luft, vand eller jord til at danne varme.

Omstillingen kan dog blive en dyr omgang for boligejere, eftersom et jordvarmeanlæg hurtigt kan løbe op i over 100.000 kroner.

Fælles varmeanlæg kan være en løsning

Men her kan din nabo være en del af svaret, lyder det fra Henning Jørgensen, der er lektor i miljø og erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet.

- Det giver rigtig god mening at skifte over til et fælles jordvarmeanlæg. Især hvis man har oliefyr, er det her en oplagt mulighed, når man har flere huse tæt på hinanden som i landsbyerne, siger Henning Jørgensen.

Et fælles jordvarmeanlæg er netop den løsning 20 husstande i Svinninge ved Holbæk har valgt.

Efter ønske fra beboerne hjalp Vestsjællands Almene Boligselskab i 2011 deres lokale afdeling med at få et kollektivt jordvarmeanlæg.

- Der opstod en mulighed for, at vi kunne få lov til at lave vertikalboringer på ikke mindre end 170 meter, så vi kunne hente denne her miljø- og klimavenlige varmekilde til overfladen, siger Karsten Krüger, der er direktør for boligselskabet.

Anlægget kostede omkring fire millioner kroner at etablere og er blandt andet finansieret gennem tilskud og en huslejestigning på et par hundrede kroner om måneden for beboerne.

På trods af huslejestigningen har beboerne dog sparet så meget på varmen, at de får et overskud hver måned, fortæller direktøren, der kun har haft beboernes opbakning til den nye varmekilde.

Jordvarme pensionerede Kätes elradiatorer

Jordvarmeanlægget står i et lille grønt skur ved boligselskabets fællesområde, hvor to store, hvide kasser producerer varmen til de røde parcelhuse.

Käte Hansen vil anbefale boligforeninger at bruge et fælles jordvarmeanlæg som en grøn varmekilde. (Foto: Casper Dalsgaard Sander DR Sjælland)

Käte Hansen, der er formand for boligområdet, fortæller, at hun hurtigt kunne mærke varmeregningen svinde ind.

Den grønne varmekilde erstatter nemlig de gamle elradiatorer, som tidligere opvarmede parcelhuset.

- Jeg sparer i hvert fald 250 kroner om måneden på varme og 150 kroner på strøm, siger Käte Hansen.

Siden varmeanlægget blev taget i brug i 2012, har ingen af husene fået en ekstra opkrævning i varme eller el, fortæller beboerformanden.

Flere boligforeninger har lagt vejen forbi Triersvej i Svinninge for at se anlægget, men selvom der er sket en tredobling i antallet af varmepumper i Danmark siden 2012, er det alligevel begrænset, hvor mange der har valgt et kollektivt jordvarmeanlæg.

Bestyrelsesformand i foreningen Termonet Danmark Søren Skjold Andersen vurderer, at der findes omkring en håndfuld fælles jordvarmeanlæg på landsplan.

Det er der ifølge bestyrelsesformanden en ret simpel forklaring på:

- Man kan for eksempel spørge sig selv, om man skal købe en elbil, selvom der ikke er mange ladestationer i Danmark. På den anden side sidder der en producent og spørger, hvorfor de skal lave flere ladestationer, hvis der ikke er flere elbiler. Der er nogen, der skal tage det første skridt, siger Søren Skjold Andersen.

Han er dog sikker på, at billedet nok skal ændre sig.

- Den største bekymring er den, som kommer ved alt nyt. Det er nogle af de samme bekymringer, som man har set ved solceller og elbiler. Når folk først forstår løsningen, tager de det til sig, siger han.

Käte Hansen opfordrer andre foreninger til at bruge fælles jordvarme som en grøn løsning.

- Alle var enige om, at det er det bedste, vi har gjort. Vi har også fået et meget bedre indeklima, efter vi har fået jordvarme, siger hun.

Facebook
Twitter