Katja er glad for klage i brystkræftsag:Hvis ingen holdes ansvarlige, så kan det jo blive ved med at ske

Styrelsen for Patientsikkerhed har klaget over Statsadvokatens beslutning om at droppe straffesagen mod Region Sjælland om mangelfulde brystkræftundersøgelser.

Katja Lindshauge er en af de mange kvinder, der blev visiteret forkert med sit kræftforløb på Ringsted Sygehus. (Foto: (Privat foto))

Rettet klokken 17:30

Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke anket sagen, den har klaget over den. Det er rettet gennem hele artiklen. Ritzau har af Rigsadvokaten fået oplyst, at sagen skal behandles hos statsadvokaten igen, men at den har behov for yderligere efterforskning, det fremgår af første afsnit. Katja Lindshauges sag er fra 2019, mens Styrelsen for Patientsikkerheds klage drejer sig om sager fra 2013-2017, det fremgår af andet afsnit.

Sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus ser ud til at få endnu et kapitel.

Der var ellers lagt låg på sagen, hvor flere tusinde kvinder i en årrække blev visiteret forkert i deres kræftforløb på Ringsted Sygehus.

Men efter Statsadvokaten i juni i år ikke valgte at rejse en straffesag mod Region Sjælland og de otte sigtede medarbejdere på sygehuset på grund af manglende beviser, så har Styrelsen for Patientsikkerhed nu klaget over afgørelsen til en højere instans.

Det bekræfter Rigsadvokaten over for DR Sjælland.

Statsadvokaten skal nu tage sagen om mangelfulde brystkræfttjek op igen.

Rigsadvokaten oplyser til Ritzau, at det er vurderet, at der er behov for yderligere efterforskning. Det er politiet, der står for efterforskningen.

Herefter skal statsadvokaten så tage stilling til, om der skal rejses tiltale igen.

Ansvaret skal placeres

En af de kvinder, der ikke blev undersøgt ordentligt på Ringsted Sygehus er 41-årige Katja Lindshauge.

Hun opdagede efter et tjek på et privathospital, at knuden i hendes bryst var brystkræft og endte med at få det fjernet.

Hun er glad for, at Styrelsen for Patientsikkerhed har klaget over sagen, for netop ansvaret er vigtigt at få placeret, mener hun.

- Når du står i det og mærker det på egen krop sammen med mange andre, så er det vigtigt nogen bliver holdt ansvarlige. Ellers kan det blive ved med at ske, og det er slet ikke acceptabelt. Så jeg synes, det er så vigtigt, at sagen bliver taget op igen, siger hun.

Og netop ansvaret er ekstremt vigtigt at få placeret i sagen, mener Katja Lindshauge.

Katja Lindshauges forløb foregik i 2019 og betød sammen med andre sager, at Region Sjælland igen fik udtalt kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed, samt at en overlæge blev sat under skærpet tilsyn. Klagen fra Styrelsen for Patientsikkerhed drejer sig dog kun om sager med et forløb mellem 2013-2017.

Bør holde i retten

Omkring 2.600 kvinder fik ikke de undersøgelser for kræft, som de havde krav på og ret til. I stedet for tre forskellige undersøgelser fik de kun den ene med begrundelsen om, at det var for at spare tid og ressourcer på hospitalet.

Og derfor bør sagen kunne holde i retten, mener Karen Sundbøll, der er talsperson for interesseorganisationen Dansk Brystkræft Organisation.

- At det ikke er strafbart, kan jeg ikke forstå, så jeg synes, det er rigtig godt, Rigsadvokaten kigger på det, siger hun og fortsætter.

- De må jo stadigvæk mene, der er noget, som ikke er blevet kigget ordentligt efter, og så er det jo godt, vi har et system, hvor de kan undersøge sagen igen.

Usædvanlig klage

Når Styrelsen for Patientsikkerhed klager over sagen, så er det meget enestående.

Det mener Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet.

Han har ikke før oplevet, at Styrelsen for Patientsikkerhed klager over en beslutning fra Statsadvokaten.

- Jeg har ikke kendskab til andre sager, hvor tilsynsmyndighederne klager over den afgørelse, der er truffet, så det er meget usædvanligt, siger han.

Region Sjælland har ikke modtaget en opdatering om sagen officielt endnu, og derfor har de ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Facebook
Twitter