Katten skal ikke længere være sin egen herre: 30.000 har skrevet under på forslag til kattelov

Dyrenes Beskyttelse har startet en underskriftsindsamling, der skal gøre det lovpligtigt at øremærke eller chippe familiekatte.

Indehaver af Falsters Internat og Kattepension ved Stubbekøbing Jens Bak Petersen oplevede i 2019 at modtage 40 procent flere katte på internatet sammenlignet med tidligere år. (Foto: © Foto: Lis Vibeke Læsøe Olsen, DR Sjælland)

- Her har vi Sorte, den stribede er Olfert, og den, der springer rundt, er Grey.

Jens Bak Petersen bevæger sig rundt mellem kattene, som lystigt hopper rundt i deres bure.

Han er indehaver af Falsters Internat og Kattepension ved Stubbekøbing. Kattene blev indleveret på internatet for 14 dage siden og er efterfølgende blevet tjekket hos en dyrlæge og steriliseret.

Sidste år oplevede internatet at modtage 40 procent flere katte end de tidligere år.

Det er netop færre katte på dyreinternaterne, der er målet for Dyrenes Beskyttelses nye underskriftsindsamling.

Organisationen vil foreslå Folketinget at vedtage en bekendtgørelse om ejerkatte i en dyrevelfærdslov, der skal gøre det lovpligtigt for katteejere at chippe eller øremærke deres katte. Ligesom det er tilfældet for hunde.

Indtil videre har 30.000 personer skrevet under på siden kattelovnu.dk, og det er alt fra privatpersoner til organisationer og virksomheder, der bakker op om forslaget.

- Målet er at vise, hvor stor opbakningen er til at lave regler for mærkning af katte. Det er en bred palette af borgere og frivillige foreninger, men også virksomheder som dyreklinikker og internater, der har skrevet under, siger familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen.

Katten Grey søger et nyt hjem, efter han blev indleveret på Falsters Internat og Kattepension ved Stubbekøbing for 14 dage siden. (Foto: © Foto: Lis Vibeke Læsøe Olsen, DR Sjælland)

Og i Stubbekøbing er Jens Bak Petersen ikke i tvivl om, at lovgivning for katte vil være en fordel for både folk og firbenede.

- En kattelov vil betyde, at vi ville have færre katte og færre udgifter. Inden man ser sig om, koster en kat 2.000 - 3.000 kroner. Katten skal steriliseres, øremærketatoveres og vaccineres. Den skal også have mad og et ophold her, siger han.

Som det er nu, er det nemlig svært for internatet at genforene kat og ejer på grund af manglende chip eller mærkning.

- Vi får omkring 650-700 katte ind om året. Men det er kun omkring tre eller fire katte, der kommer tilbage til deres retmæssige ejere, fortæller Jens Bak Petersen.

'Katte har også brug for beskyttelse'

Dyrenes Beskyttelse anslår, at omkring 650.000 katte holdes som kæledyr herhjemme. Hertil kommer et større og ukendt antal ejerløse katte.

Men selvom katten er et af de mest populære kæledyr i Danmark, er der endnu ikke en lov til at beskytte den.

- Danmarks mest udbredte familiedyr skal også være beskyttede. Derfor mener vi, at det skal være lovpligtigt, at katten skal være mærket eller registreret, fortæller familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen.

I dag er det ikke lovpligtigt for katteejere, at dyret skal være mærket eller registreret. En lov, der ellers har berørt hundeejere siden 1991.

Den manglende lovgivning skaber problemer, når der skal træffes livreddende beslutninger for kattene, mener Dyrenes Beskyttelse.

- Det kan være den syge kat, der kommer ind på en dyreklinik. Katten er måske påkørt, men kan måske leve efter en operation og behandling, men det er ejeren, der skal vurdere det, siger Jens Jokumsen.

Derfor vil en lovgivning gøre, at ejerne vil tage mere ansvar for deres katte, fordi man lettere kan finde frem til ejeren, understreger familiedyrchefen.

Afventer ny dyrevelfærdslov

Dyrenes Beskyttelse afventer, at den nye dyrevelfærdslov bliver vedtaget i løbet af 2020. Loven skal behandles tredje gang i Folketinget den 6. februar og kan gøre det muligt at fastsætte regler for mærkning og registrering af katte i Danmark.

Her vil organisationen fremvise opbakningen fra borgere og virksomheder til politikerne.

- Vi vil vise, at det her er noget, som ligger danskerne og professionelle nært, siger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Flere underskrifter på vej til politikere

Dyreorganisationen Anima har sammen med 20 andre dyreværnsforeninger, blandt andre Kattens Værn, også indsamlet 36.000 underskrifter til samme formål.

- Vores mål er at indsamle 50.000 underskrifter ligesom til et borgerforslag, fortæller Camilla Olesen, der er politisk ansvarlig i Anima.

Underskrifterne vil organisationen forelægge politikerne, efter den nye dyrevelfærdslov bliver vedtaget.

- Vi har klart den internationale udvikling på vores side. Lige nu arbejder Sverige på en lignende lovgivning, fortæller hun.

Ifølge Anima skal gøres noget for at hjælpe presset hos internaterne.

- På 13 er antallet af katte, der er blevet indleveret til vores internater, steget med 254 procent. Internaterne kan ikke blive ved, hvis man ikke forebygger problemet, siger Camilla Olesen.

Artiklen er opdateret den 8. januar med citater fra politisk ansvarlig i Anima.