Kim maler 72 kister om dagen: De små er de værste. Puha!

Hvert år sørger Kim Steengaard Jepsen og hans kollegaer for gøre den sidste rejse smuk for tusindvis af danskere.

Kim Steengaard Jepsen har malet kister i ti år, én gang har han malet en kiste til et familiemedlem. (Foto: Gustav Juul Olesen DR Sjælland)

De fleste af os kender nok en skolelærer, en tømrer, en frisør eller en advokat. Men der også nogen, der har et noget mere anderledes job.

Kim Steengaard Jepsen er en af dem. Han er nemlig kistemaler hos Fuglebjerg Kistefabrik, der ligger mellem Slagelse og Næstved. En fabrik, der årligt producerer 15-16.000 kister til en tredjedel af de danskere, der hvert år skal herfra.

I 10 år har Kim Steengaard Jepsen malet kister. Og selvom han betegner det som et arbejde som alt andet, er der dage, som han alligevel ikke vil kalde almindelige.

  • De små detaljer skal være helt på plads, når Kim Steengaard Jepsen arbejder på at gøre en ligkiste klar til brug. (Foto: Gustav Juul Olesen © dr)
  • Lene Nørregaard er ved at polstre en af de 80 kister, der hver dag males hos Fuglebjerg Kistefabrik. (Foto: Fuglebjerg Kistefabrik © Fuglebjerg Kistefabrik)
  • Kim Rasmussen maler specialkister i et særligt rum indrettet til formålet. For eksempel farvede kister i orange, grønne eller pink farver. Også ekstra store kister males i dette rum. (Foto: Fuglebjerg Kistefabrik © Fuglebjerg Kistefabrik)
1 / 3

Det er de dage, hvor de kister han maler, kommer i en lidt mindre størrelse.

- Man kan jo ikke gøre så meget ved det, andet end at sørge for at kisten er god og pæn, så den del ikke giver nogen ubehagelig oplevelse. Men det påvirker os, siger han.

Værst er det, når børn er omkommet i en trafikulykke, som Kim Steengaard Jepsen selv har hørt om.

- Så får man en ordre dagen efter. Og så ved man godt, hvor den skal hen. Det er meget ubehageligt. Puha. Jeg har jo selv børn, siger han.

Nogle gange skal kisten være lidt større, fordi der skal en del bamser med. Sådan en dag er det på ingen måde rart at være på arbejde, siger han.

- Men det eneste, man kan gøre, er at sørge for, at kisten er i orden, tilføjer han.

Én gang har Kim Steengaard Jepsen malet en kiste til et familiemedlem.

- Det var til min svoger. Han vidste, at han skulle dø af kræft. Han ville gerne have to elefanter i enderne som klistermærker. Det fik han sat på. Han så kisten inden han døde – og sagde 'Det er perfekt', fortæller den garvede kistemaler.

For nogle kan det muligvis lyde bizart at klargøre et tæt familiemedlems ligkiste. Det var også en mærkelig oplevelse for Kim Steengaard Jepsen, fortæller han, men tilføjer:

- Men det var okay. For han var afklaret med det, og det var vi andre også. Han var hos os og spise om fredagen og døde om søndagen. Det var sgu mærkeligt.

Men ikke alle har et afslappet forhold til kistemalerens beskæftigelse, og han vejer da også sine ord, alt efter hvem han taler med.

- Nogle gange bliver der lidt stille, især hvis det er ældre mennesker, som ikke kender mig, siger han og tilføjer:

- Er det ældre mennesker, der lige hænger på kanten, siger jeg, at jeg laver engangsemballage på en trævarefabrik.

Dem han kender får derimod en gang galgenhumor.

- Så laver vi lidt gas. For eksempel med at vi ikke har nogen døde perioder hos os.

Men man skal generelt holde tungen lige i munden, når det handler om døden, er hans erfaring.

- De fleste har jo døden inde på livet på et tidspunkt på grund af sygdom eller alderdom, så skal man lige tænke sig om. Man kan jo støde folk, og det er der ingen grund til, siger han.

Begravelser i Danmark

  • Sidste år døde 228 børn inden de fyldte 5 år. I 1976 var tallet 828, og for 100 år siden nåede 9.321 børn ikke at blive 5 år.

  • I 2016 blev der i folkekirken foretaget 43.776 kirkelige begravelser. Det svarer til at ca. 82,9 procent af alle, der døde i Danmark, blev begravet eller bisat af en præst i folkekirken.

  • En ”standard” begravelse koster typisk 12-15.000 kroner. En urne koster omkring 1.000 kroner, mens en kiste ligger mellem 5.000 og 10.000 kroner.

  • Kilder: www.kirkeministeriet/ Danmarks Statistik/Begravelsedanmark.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk