Klap i måsen og gramsen på brysterne: Markant stigning i sager om beføling

Antallet af anmeldelser om beføling er steget med 52 procent på landsplan.

Over hele landet er antallet af anmeldelser af beføling steget siden sidste år. (Foto: Grafik DR - Signe Heiredal)

Klap i numsen, befamling på brysterne eller en hånd mellem benene.

Det er, hvad en del oplever, når de eksempelvis er på diskotek med vennerne i weekenden.

Fra 2015 til 2016 er antallet af anmeldelser om "beføling" steget med 52 procent på landsplan, viser tal fra Danmarks Statistik.

Vi ser meget alvorligt på det. Det er jo stærkt krænkende, at nogen beføler en steder på kroppen, som man absolut ikke har givet nogen lov til at gøre.

Thorkild Steen Jensen, politiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Men der er også regioner, hvor stigningen er større end i andre. I Region Sjælland og Nordjylland er antallet af anmeldte sager om "beføling" steget med over 90 procent fra 2015 til 2016, viser statistikken.

Hos Everyday Sexism Projekt Danmark, der arbejder for at dokumentere sexisme, er man ikke overrasket over stigingen.

- Det er jo på den ene side dybt bekymrende, men det er også godt, at det bliver anmeldt til politiet. Der er rigtig mange af de her oplevelser, som vi får ind, der handler om begramsning i nattelivet, siger Maria Vicki Lindbaum, der er forperson i Everyday Sexism Projekt Danmark.

Politiet tager sagerne meget alvorligt

Det er dog ikke kun i Region Sjælland og Nordjylland, at beføling er et problem. I samtlige af landets fem regioner er der sket en markant stigning i antallet af anmeldelser, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Hos politiet mener man, at der er to forklaringer på den markante stigning. Dels er flere blevet opmærksomme på, at den slags skal man ikke finde sig i. Og så har politiet ændret på deres måde at registrere sager på.

- Men vi ser stadigvæk meget alvorligt på det. Det er jo stærkt krænkende, at nogen beføler en steder på kroppen, som man absolut ikke har givet nogen lov til at gøre, siger Thorkild Steen Jensen, der er politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

På landsplan fik man sidste år 715 anmeldelser om beføling. Tallet dækker over antal anmeldte sager om beføling og ikke afgørelser.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.