Knap tre gange så dyrt som naboens: Regionsrådsformand vil have undersøgt Sundhedsplatformen

Mens Region Sjælland gav 700 millioner kroner for Sundhedsplatformen, har Region Syddanmark betalt 250 millioner for deres elektroniske patientjournal.

Sundhedsplatformen har i Region Sjælland og Region Hovedstaden været meget udskældt og er blevet kaldt "katastrofalt" og "til fare for patienterne". (© (c) DR)

Det udskældte journalsystem Sundhedsplatformen kostede mere øst for Storebælt, end man har givet for et lignende system vestpå.

I Region Sjælland har man indkøbt systemet fra det amerikanske firma Epic for 700 millioner kroner, men Region Syddanmark har valgt det danske firma Systematic, som kunne levere en løsning til 250 millioner kroner.

Nu vil regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) have undersøgt, hvilke forskelle på de to systemer der gør det ene knap en halv milliard kroner dyrere.

- Jeg tror, der er en lang række funktioner, som skiller sig ud ved vores system, men da jeg ikke kender Region Syddanmarks system, skal jeg ikke gøre mig til ekspert i det. Derfor er det også noget af det, jeg har bedt administrationen om at give mig en opdatering på, siger han.

Poul Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, udelukkede på forhånd systemet fra Epic.

I stedet valgte et enigt regionsråd en elektronisk patientjournal fra det danske firma Systematic.

- Vi lagde meget vægt på, at systemet var afprøvet og fungerede godt på sygehusene i Midtjylland. Desuden fik vi det for en god pris, og det er billigt i drift, siger han.

I Region Hovedstaden indførte de første hospitaler Sundhedsplatformen for to år siden, og her er der stadig problemer med systemet, der kostede regionen omkring to milliarder kroner.

Vil have undersøgt driftsudgifter

Det får medlem af regionsrådet i Hovedstaden for Liberal Alliance Jacob Rosenberg til at kræve, at systemet bliver skrottet.

- Medarbejderne kæmper stadigvæk med dette håbløse system. Nu har region Syddanmark købt det samme system som Region Midtjyllands medarbejdere med stor tilfredshed har brugt i flere år, og så er det oven i købet meget billigere end den østdanske sundhedsplatform, siger han.

Han har forgæves forsøgt at få oplyst hvad de løbende driftsudgifter er på Sundhedsplatformen.

- Det er naturligvis utilfredsstillende at vi oven i de store anskaffelsesomkostninger ikke ved hvad det koster at drive og vedligeholde Sundhedsplatformen. Jeg har fået gennemført, at administrationen i hovedstaden er gået i gang med at lave dette regnestykke.

- Jeg vil kraftigt opfordre Region Sjælland til at gøre det samme, siger han.

Systemet skal ikke skrottes

Selvom Sundhedsplatformen er blevet kaldt både en "katastrofe" og "til fare for patientsikkerheden", så afviser regionsrådsformand Heino Knudsen at skrotte systemet.

Han erkender, at der er mange problemer, men de er i fuld gang med at blive løst.

- Vi skal også se, hvad der er muligt, og hvad der er realistisk, og det er ikke realistisk at skrotte Sundhedsplatformen, siger han.

Rigsrevisionen er i øjeblikket ved at undersøge, hvad der op til udbudsprocessen i Region Hovedstaden og Region Sjælland fik politikerne til at vælge det amerikanske og meget dyrere system fra firmaet Epic.