Køreprøve-ventetider: Daniel tog helt fra Frederikssund til Randers for en teoriprøve

Kørelærere og politikredse melder om månedlange ventetider til køreprøver.

Så er den gal igen.

Det er efterhånden en tradition, at politiets køreprøvetider bliver revet væk om sommeren.

Men i år efter coronanedlukningen i foråret er der et særligt hårdt pres på ventetiden, når det gælder at sætte sig bag rattet med en sagkyndig for at få taget en køreprøve.

Det betyder måneders ventetid for køreskoleelev Daniel Gørting Rimkjær fra Frederikssund, der startede med at tage kørekort i januar.

Den lange ventetid har blandt andet gjort, at han for to uger siden tog fra Nordsjælland til Randers for at tage sin teoriprøve.

- Og nu sidder jeg og venter i flere måneder på den praktiske køreprøve, fortæller Daniel Gørting Rimkjær, der ønsker at tage sin fysiske køreprøve i Frederikssund.

Ved siden af Daniel, sidder Lisbet Jensen, der er kørelærer. Hun er ligeså frustreret som sin elev.

- Vi oplever gang på gang, at der ikke er nogen praktiske prøver på Sjælland, fortæller hun.

Selvom det er irriterende for eleverne at skulle vente på køreprøverne, er det også et problem for flere virksomheder, forklarer kørelæreren.

- I går talte jeg med to unge gutter, som er håndværkere, og de kan ikke komme ud at køre for firmaet, medmindre de har en ved siden af, der har et kørekort, siger Lisbet Jensen.

Ringede til 25 kørelærere

De lange ventetider på køreprøver til personbil og motorcykelkørekort fik også 22-årige Mikkel Grentzmann Pedersen fra Aarhus til at tage sagen i egen hånd.

Efter et fireugers motorcykelkursus blev trukket i langdrag, fordi ingen ledige tider var til køreprøve, ringede Mikkel Grentzmann Pedersen rundt til 25 forskellige kørelærere i Jylland og på Fyn og efterspurgte en prøve.

Én kørelærer vendte tilbage med en ledig tid. I Vejle.

- De fleste køreskoler grinte nærmest af mig, fordi de allerede har problemer med at finde prøver til deres egne elever, fortæller Mikkel Grentzmann Pedersen, der bestod sin køreprøve til motorcykel i weekenden i Vejle.

Selvom han har fået sit motorcykelkørekort, er flere af hans sommerferieplaner allerede gået i vasken efter at have ventet på prøven i fire uger.

- Jeg havde købt min motorcykel inden kurset, og så var planen, at kurset tog fire uger, og at jeg skulle holde sommerferie på min motorcykel. Nu har jeg været hjemme i stedet. Det har været rigtigt irriterende, fortæller Mikkel Grentzmann Pedersen.

'Folk tager fra Sjælland til Jylland for at tage en prøve'

Det er langt fra kun eleverne, der er hiver sig frustreret i håret i disse uger. Kørelærerne kan heller ikke svare på, hvornår eleven kan få en prøve.

Der er nemlig ingen prøver at få, siger kørelærer i Slagelse Lars Nielsen.

- Vi startede to hold op i januar og februar. Det er cirka 30 elever, og jeg tror, at vi er kommet af med cirka fem af dem, siger han.

To gange om ugen offentliggøres nye prøvetider på en hjemmeside. Når det sker, sidder omkring 300 køreskolelærer klar ved computeren klokken syv om morgenen, fortæller Judy Ansbjerg, der er kørelærer i København.

- Det er et lotteri. Måske får du en køreprøve, måske får du ikke, fortæller hun.

Flere kørelærere fortæller også, at de manglende køreprøver får flere elever til at jagte en prøve i Jylland og på Fyn, for Bent Grue fra Kalundborg, der er formand for Dansk Kørelærerunion.

- De fylder en bil op og tager til Kolding eller Odense for at tage køreprøver. Det er de mest grelle eksempler, siger han.

'Det er på grund af corona'

For godt to uger siden spurgte Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre justitsministeren, om han finder det acceptabelt, at der i nogle politikredse er opstået alvorlig mangel på praktiske køreprøver.

Justitsminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet svarede blandt andet, at Rigspolitiet på grund af coronavirus var nødt til at indstille afviklingen af køre- og teoriprøver fra 13. marts til 29. april i år.

Arne Martinsen, der er vicepolitiinspektør i Rigspolitiets nationale færdselscenter peger også på landets nedlukning som en årsag til de lange ventetider.

- Det betyder, at vi har en yderligere ophobning, som er skubbet foran os, samtidig med at vi skal håndtere de prøver, der normalt bliver efterspurgt i sommerferieperioden, siger han.

Han fortæller desuden, at Rigspolitiet er i dialog med politikredsene for at få nedbragt ventetiderne hurtigst muligt for at få opfyldt måltallene. Det skal blandt andet ske ved at hente flere politiuddannede sagkyndige ind til køreprøverne.

Rigspolitiet kan ikke oplyse, hvornår puklen med de manglende køreprøver er løst, men at de er i dialog med politikredsene for at arbejde på sagen.

Facebook
Twitter