'Kom til København på under en time' viser sig at være utopi: Havde glemt at beregne stop med undervejs

Når Ringsted-Femern-banen åbner, bliver det ikke helt så hurtigt at rejse med tog som først lovet.

Pendlere kan se frem til kortere transporttid, når den nye Ringsted-Femern-bane åbner, men det bliver ikke helt så hurtigt at komme ind til København sydfra som ventet. (Arkivfoto) (Foto: Bo Kristiansen © Bo Kristiansen)

Togpendlerne i Nykøbing Falster var blevet lovet en rejsetid til København på under en time, men nu bliver rejsetiden i stedet på en time og syv minutter.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen slår fast, at de varslede rejsetider ikke bliver til virkelighed, skriver TV Øst.

Det skuffer især Guldborgsunds borgmester, John Brædder fra Guldborgsundlisten:

- Der er en magisk time, og vi ved alle sammen, at inden for en radius af en time er det okay at pendle. Kommer du over en time, så har du udfordringer og synes, at der er for langt.

Når den kommende Ringsted-Femern-bane er klar, vil pendlerne i eksempelvis Næstved, Vordingborg og Nykøbing Falster få kortere rejsetid, end de har i dag. Men de var blevet lovet henholdsvis 34 minutter fra København til Næstved og 57 minutter til Nykøbing Falster.

Problemet er, at togene ikke kan køre så stærkt, som skinnerne er bygget til, og at der bliver flere stop undervejs end først forventet. De indkøbte eltogs maksimale hastighed bliver 200 kilometer i timen. Ikke de 250, som skinnerne kan klare.

Det vil få store konsekvenser for eksempelvis Guldborgsund Kommunes mulighed for at tiltrække nye borgere, mener borgmesteren.

- Vi har lagt hele vores markedsføring af landsdelen i hænderne på det her projekt, fordi infrastruktur er nøglen til vækst. Så skuffet, det er jeg i hvert fald, siger John Brædder.

For pendlerne i Nykøbing Falster vil den øgede rejsetid betyde cirka 14 minutter mere om dagen.

- Det betyder uendeligt meget i forhold til hvor mange timer, man bruger på sit arbejde. Så det er væsentligt for vores pendlere, at den magiske time holdes, siger John Brædder.

Pendler: Vi skal gennem alverdens lidelser

Conny Hansen, der er talskvinde for pendlerne, tager hver dag turen fra Nykøbing Falster til København.

- Jeg er da så ærgerlig, siger hun og forklarer, at den korte rejsetid har stor betydning for pendlernes tid med familie og venner.

- Nu sidder vi fanget i en saks og er igen blevet taget ved næsen i forhold til det, vi er blevet lovet. Vi skal igennem alverdens lidelser for at opnå den besparelse, som alligevel ikke rigtigt bliver til noget, tilføjer hun.

DSB: Beregninger har ikke hold i virkeligheden

Problemet er, at der er lagt forudsætninger ind, som ikke kommer til at holde i virkeligheden, mener trafikinformationschef i DSB, Tony Bispeskov.

Han siger, at det er Banedanmark, der tidligere har sagt, at det vil tage 57 minutter mellem Nykøbing Falster og København, når den nye bane og de nye tog er klar.

- Vi kan nu se, at det beror på en beregning af, at togene kører 250 kilometer i timen og ikke standser undervejs. Det er jo ikke, sådan virkeligheden er. Virkeligheden er, at de nye tog kommer til at køre og så skal de standse i Vordingborg, Næstved og Ringsted.

Banedanmark ønsker ikke at stille op til interview.

Ministerium: Hurtigere rejsetider med Femernforbindelsen

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skriver i en mail til DR Sjælland, at de hurtigste rejsetider er baseret på en række forudsætninger om, at togene på strækningen kommer til at køre 250 kilometer i timen og at togene kører fra København til Næstved uden stop og herefter videre direkte til Nykøbing Falster. Dette vil fortsat være en mulighed efter åbningen af Femern Bælt-forbindelsen.

I mailen skriver Transportministeriet også, at indtil Femernforbindelsen er klar, forventes den hurtigste rejsetid i 2025 til og fra København at blive henholdsvis 39 minutter fra Næstved og 1 time og 6 minutter fra Nykøbing Falster. Rejsetiden er baseret på de stop DSB allerede har planlagt i Ringsted, Næstved og Vordingborg på vej til Nykøbing Falster, samt indsættelse af fremtidens nye eltog til 200 kilometer i timen.

Et bredt flertal i Folketinget gav inden sommerferien grønt lys til, at DSB sætter et udbud af fremtidens nye eltog igang.

Artiklen er opdateret klokken 19.10 med kommentar fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.