Kommune bruger en million kroner på fjerne tang og plastik - for at dumpe det i havet igen

Ekspert kalder Slagelse Kommunes forsøg på strandrensning for fuldstændig idioti.

Se videoen af strandrensningen på Stillinge strand.

Traktoren kører ned ad stranden. Frem og tilbage, frem og tilbage.

Den store rive bag på har et formål: At samle så meget tang op som overhovedet muligt. Når bagpartiet er fyldt med tang, vender traktoren om og kører et stykke ud i havet.

Her dumper den indholdet fra stranden, inden den kører tilbage igen og starter forfra.

To gange om ugen i sommermånederne bliver Stillinge Strand i Slagelse Kommune renset for at sikre, at badegæsterne har en lækker strand at bade fra.

Men det er bestemt ikke alle, der er lige begejstret for strandrensningen.

For sommerhusejerne Trine Winther og Anne Gyldenvang mener nemlig ikke, at det kun er tang, som den store traktor dumper ude i vandet.

- Problemet er, at det, der dumpes, er fyldt med alt muligt andet, der ligger på stranden. Cigaretter, kapsler, ispapir fra sommergæsterne, siger Trine Winther.

- Der er sikkert rigtig mange mennesker, der synes, at stranden er meget flot, når traktoren har kørt og revet stranden. Men jeg tror ikke, at de tænker over, hvad det gør ved naturen, siger Anne Gyldenvang.

- Og miljøet og biodiversiteten, tilføjer Trine Winther.

Ifølge de to kvinder bliver stranden ikke bedre af strandrensningen. Når traktoren er færdig er overfladen ikke længere dækket af blødt sand, og kort tid efter er tangen alligevel drevet tilbage på land.

Ekspert kalder det 'fuldstændig idiotisk'

DR Nyheder har vist videoen af strandrensningen til professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua.

Og han har ikke mange postive ord over for den måde, som Slagelse Kommune har valgt at rense stranden.

- Jeg synes, det er snotdumt, fordi det man gør, er, at man skraber tangen af stranden med en stor traktor, der larmer, og så kører man det ud i vandet og deponerer det, og så kører traktoren tilbage på land igen.

- Og det vil sige, det man lige har smidt ud i vandet bliver skyllet op på stranden umiddelbart efter.

Han kalder kommunens løsning for kortvarig.

- Jeg tænker, at det er fuldstændig idiotisk, fordi det kommer tilbage igen. Man eksporterer det måske lidt længere ned ad stranden, men tangen vil komme op på land igen efterfølgende.

I Odsherred Kommune til sammenligning bliver tangen kørt væk og brugt til jordforbedring i landbruget.

Det fortæller Michael Kappendrup Bay, afdelingsleder i Miljø og teknikforvaltningen i Odsherred Kommune:

- Ved Odsherreds kyster er der ikke meget strøm i vandet. Så hvis vi skubbede det ud, så ville det bare komme tilbage igen.

  • To gange om ugen i sommermånederne er traktoren på stranden. (Foto: © (Privat foto))
  • Sådan ser stranden ud, efter traktoren har været der. (Foto: © (Privat foto))
  • Sommerhusejere er utilfredse med, at traktoren udover tang også tager cigaretskodder med ud i vandet. (Foto: © (Privat foto))
1 / 3

Viceborgmester: Mallorca og Grand Canaria er forbilleder

Men hvis man spørger 1. viceborgmesteren i Slagelse Kommune, Villum Christensen (LA), så går kommunen rigtig meget op i, at der er pæne og rene strande.

Han er også formand for formand for Erhvervs- og teknikudvalget, som er det udvalg, der har med strandrensning at gøre.

- Vi kører ikke plastik ud i vandet som sådan. Den køber jeg altså ikke helt. Vi samler tangen sammen, og er der nogle større effekter, som man kan fjerne, så fjerner man dem, og så kører man tangen ud i vandet.

Der følger også blandt andet cigaretskodder og små plastikdimser med ud. Er det ikke noget griseri?

- Det vil jo langt hen ad vejen være der alligevel. Vandet kommer og samler ting og sager med sig, som driver ud i vandet igen.

Når I nu afsætter en million til det om året, vil det så ikke være en idé at gøre det på den mest miljøvenlige måde?

- Jo. Vi har også evalueret de her ting, og vi tror også, at det er en balance mellem, hvor meget og hvor lidt man skal gøre det. Det forstår jeg godt.

- Men vi kender vel alle sammen til, hvordan man sydpå går rundt og gør strandene rene. På Mallorca og Gran Canaria. Og der har jeg lidt det forbillede, at når man kommer til Stillinge Stand, så skal den være pæn og ren.

De to sommerhusejere, Trine Winther og Anne Gyldenvang, håber dog inderligt, at Slagelse Kommune snart indser, at strandrensningen ikke er løsningen på Stillinge Strand.

Men er det ikke dejligt, at der bliver ryddet op?

- Hvis det skal være - kunne man så ikke gøre det én gang om ugen - også køre affaldet væk i stedet for at smide det i vandet, siger Anne Gyldenvang.

- Der er ingen sund fornuft i den måde man gør det nu, siger hun.