Kommune giver ansatte fri hver fredag: 'Det giver en hel anden mulighed for restitution og fritidsliv'

Odsherred Kommune har gode erfaringer med firedages arbejdsuge.

Økonomiudvalget i Odsherred Kommune har nu sat en arbejdsgruppe i gang med at kigge på mulighederne for en fleksibel arbejdstid for pædagogerne.

Forestil dig at have fri om fredagen – hver fredag.

Sådan er virkeligheden for 300 medarbejdere i Odsherred Kommune, efter de for lidt over et år siden indgik i en forsøgsordning, hvor medarbejderne har fået en ekstra fridag op til weekenden.

Til gengæld skal de arbejde 37 timer de resterende fire dage.

Ordningen har vist sig at være god, vurderer Eva Haupt-Jørgensen, der er fællestillidsmand for de HK-ansatte i Odsherred Kommune.

- Vi arbejder meget mere efter, hvornår vores borgere har brug for os, fortæller hun.

’Vi bliver så længe, du vil have det’

Det oplever Connie Bronnée, der er socialrådgiver i Center for Børn og Familie. Borgerne kan nu booke møder på tidspunkter, der passer bedre med deres hverdag.

- Hvis de ikke kan komme til et møde, fordi det er svært for dem at nå, kan jeg spørge, hvornår det passer dem, for så skal jeg nok være der. Der kan jeg godt høre sådan en forundring i stemmen hos dem.

- ’Jamen, der er I jo gået hjem?’ Nej, der er vi ikke gået hjem. Vi bliver der, hvis du gerne vil have det, fortæller Connie Bronnée.

For selvom der er et møde om aftenen, kan det stadig passe ind med de ansattes privatliv, understreger Eva Haupt-Jørgensen.

- Vi kan stadig gå til gymnastik torsdag eftermiddag, hvis det er det, vi gør. Så regulerer vi bare og er her på nogle andre tidspunkter, siger fællestillidsmanden.

For det har ikke altid givet mening, at medarbejderne på kommunen skulle sidde på deres pind fra klokken 9 til 17 alle ugens dage, hvor det kan være svært at træffe dem, hvis man selv er på arbejde.

- Nu kan indbyggerne ringe og tale med en medarbejder alt fra klokken halv otte om morgenen til klokken seks om aftenen. Det kunne man ikke før, hvor vi havde en meget snæver åbningstid, fortæller Thomas Adelskov (S), der er borgmester i Odsherred Kommune.

Kortere arbejdsuge lokkede Jesper til at søge job

Borgmesteren peger også på, at der er kommet langt flere kvalificerede kandidater at vælge imellem, når der er blevet slået stillinger op i kommunen.

- Når vi spørger nogle af dem, som er blevet ansat, hvad baggrunden har været for at søge stillingen, fortæller flere, at det blandt andet skyldes den fire dages arbejdsuge. Det har været rigtig positivt, siger Thomas Adelskov.

Jesper Hansen er glad for at kunne bruge mere tid sammen med sin søn på sin ekstra fridag. (© (c) privatfoto)

En af dem, som har søgt nyt arbejde i Odsherred Kommune, er Jesper Hansen, der begyndte i jobbet som udviklingskonsulent i Center for Job og Ydelser i juni efter at være flyttet fra København til Holbæk.

Han er glad for de færre arbejdsdage.

- Det har været til stor gavn for min søn og mig, og jeg har flere gange holdt ham hjemme fra børnehaven om fredagen, så han også kan få en ekstra fridag. Det er noget, vi begge to sætter stor pris på, siger Jesper Hansen.

- Der er selvfølgelig mere knald på de fire dage. Der er også mange møder, der skal afholdes, og det skal man være opmærksom på. Men for mit vedkommende synes jeg, at det har været meget godt.

Overvejer at udvide ordning til daginstitutioner

Medarbejderne er enormt glade for at have tre sammenhængende fridage, selvom det nogle gange kan give lidt udfordringer med logistikken og børn de andre hverdage, siger Janne Gleerup, som er lektor i arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, der følger forsøgsordningen.

- Det giver en hel anden mulighed for restitution og for at prioritere fritidsliv og interesser, som man ellers ikke havde tid til, siger hun.

Derfor overvejer Odsherred Kommune at gå skridtet videre og udvide ordningen til kommunens daginstitutioner.

Økonomiudvalget har nu sat en arbejdsgruppe i gang med at kigge på mulighederne for en fleksibel arbejdstid i samarbejde med pædagogernes fagforening, BUPL.

- Det er klart, at vi ikke kan lukke vores daginstitutioner en dag om ugen, men man kunne godt finde nogle modeller, hvor nogle folk havde fri om fredagen, mens andre havde fri om mandagen, så man har tre sammenhængende dage, fortæller borgmesteren.

Indtil videre er ordningen et forsøg, der skal løbe over tre år i kommunen, og foreløbig dækker ordningen kun administrationen i Odsherred Kommune.