Kommune knækker overvægtskurve blandt unge

I Slagelse Kommune er de godt på vej med at knække overvægtskurven for de 11-16-årige takket være en målrettet indsats med "Holbæk-modellen".

Hele familien skal inddrages, hvis børn skal tabe sig. (© Colourbox)

Børnene i Slagelse Kommune er blevet slankere efter, at kommunen for tre år siden gik til kamp mod de ekstra kilogram. Dengang var næsten 13 procent af de 11-16-årige overvægtige. Sidste år var tallet faldet til under 11 procent.

- Det er en stor reduktion. Målgruppen er svær at arbejde med, siger tværkommunal kostvejleder i Slagelse Kommune, Louise Friis Pihl, og forklarer:

Holbæk-modellen

Holbæk-modellen går ud på, at barnets familie bliver inddraget i vægttabet.

Modellen er udviklet af overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus. Den sigter på at hjælpe de flere hundredetusinde danske børn, der har både fysiske og/eller psykiske gener af deres overvægt.

Udover Slagelse anvender en række andre kommuner også modellen for eksempel Vejle, Kolding, Randers, Sønderborg, Stevns og Kalundborg.

- Man ved, at det er i den alder, at de unge får svært ved at få madpakken med i skolen og spise den; det er der, at det er svært at få gang i den fysiske aktivitet, og man stopper til fritidsaktiviteter. Og det er her, man bruger rigtig meget tid foran computeren sammen med sine venner.

Arbejder ud fra Holbæk-modellen

Slagelse Kommune var tilbage i 2012 den første kommune, der gennem den såkaldte Holbæk-model, tager hele familien med i arbejdet med at slanke børnene.

- Det handler ikke kun om indtag af mad, og typen af motion man laver. Det handler også om familiemønstre i forhold til sengetider og spisemønstre, for eksempel om man sidder sammen som familie og spiser. Det har en betydning, derfor er det vigtigt, at hele familien støtter op, og at alle følger vores plan, fortæller den tværkommunale kostvejleder.

Hele familien kommer til behandling cirka hver anden måned, hvor de skiftevis taler med en kostvejleder og en sundhedsplejerske. Efter hver samtale får familien en individuel plan, som de skal gå hjem og arbejde videre med.

Målet er på sigt at forebygge og tage det i opløbet, så vi på sigt ser færre overvægtige unge, men også børn.

Louise Friis Pihl, tværkommunal kostvejleder

Sætter allerede ind ved 3-års alderen

Børn, der har for meget fedt på kroppen, risikerer at blive mobbet og miste selvtillid og livskvalitet langt ind i voksenlivet. Derfor lyder et af de nationale sundhedsmål for fremtiden, at vi skal have færre overvægtige børn.

Og der bliver sat tidligt ind i Slagelse Kommune. Allerede når barnet fylder tre år, får familien tilbudt besøg af en sundhedsplejerske.

- Målet er på sigt at forebygge og tage det i opløbet, så vi på sigt ser færre overvægtige børn og unge, fortæller Louise Friis Pihl.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.