Kommune til forældre: Pak så undskyldningerne væk - børn skal møde til tiden

En ny kampagne fra folkeskolerne Næstved Kommune skal sikre, at skoleelever kommer til tiden.

Det giver en dårlig start på dagen at komme for sent. Stå op fem minutter før, er et af budskaberne til forældrene i ny kampagne. (© Colourbox)

"Vores hamster havde slugt vores husnøgle" eller "Emma var viklet helt ind i sit dynebetræk".

Sådan lyder et par af eksemplerne på dårlige undskyldninger i en ny kampagne, som folkeskolerne Næstved Kommune står bag. Formålet med kampagnen er at gøre forældrene opmærksomme på konsekvenserne ved, at deres børn kommer for sent i skole.

Man skal opdrage sine børn til at stramme ballerne og have respekt for skolen.

Aase Conny Nielsen, teamleder, næstved kommune

For det forstyrrer resten af klassen, når en elev kommer for sent. Og det går ud over børnenes indlæring, hvis de ofte kommer for sent i skole, viser forskningen. Og så kan det være grænseoverskridende for et skolebarn at træde ind i klassen, efter timen er gået i gang. Nogle børn får simpelthen ondt i maven over at komme for sent, lyder det fra kommunen.

- Eleverne får det skidt, når de ikke lever op til lærerens forventninger. De vil gerne lykkes og føler sig som dårlige elever, når de ikke kommer til tiden. De starter jo med at bryde en aftale, fortæller Aase Conny Nielsen, teamleder i Pædagogik, Læring og Udvikling i Næstved Kommune.

Sms når barnet kommer for sent

Kampagnen kører under sloganet "Dit barn er vigtigt - lige fra klokken ringer ind" og kommer blandt andet til at bestå af infostandere, radiospots, Facebookopslag, information på skoleintra og bannere. Og som en del af kampagnen ændrer skolerne også deres registreringssystemer, så der automatisk bliver sendt en sms til forældrene, hvis deres barn kommer for sent.

- Når man lægger alle forstyrrelserne sammen, ryger der rigtig meget tid, som vi jo meget hellere vil bruge på at give børnene en god undervisning, fortæller centerchef for Dagtilbud og Skole, Lars Nedergaard i en pressemeddelelse.

Selvom kampagnen gør meget brug af humor eksempelvis ved at opliste nogle ret alternative undskyldninger for at komme for sent, så er baggrunden for den alvorlig, understeger Aase Conny Nielsen.

- Vi kan se, at de unge, der har det svært på ungdomsuddannelserne, har haft meget fravær gennem skoleforløbet, siger hun.

- Mange forældre tænker nok ikke på, at de påvirker barnets videre uddannelse ved at aflevere for sent. Men det gør de, fastslår hun og tilføjer:

- Når man afleverer sit barn for sent, siger man til barnet, at det er okay ikke at tage skolen alvorligt. Man skal opdrage sine børn til at stramme ballerne og have respekt for skolen.

Og skulle nogle forældre blive lidt småsure over den løftede pegefinger, så gør det ikke Aase Conny Nielsen det store.

- Det er nok dem, der føler sig ramt, der bliver pigesure, så det er okay, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.