Kommune til kamp mod vindmølle-industri: Farlig støj skal måles

Ejere af vindmøller kan med loven i hånden forhindre undersøgelse af støjgener. Nu skal miljøministeren i samråd.

Boye Jensen mener, at han og hans medarbejdere er blevet syge på grund af vindmøllerne på Lammefjorden. (Foto: Trine Warrer Juul)

Naboer til kæmpe vindmøller, som er plaget af støjen, kan ikke være sikre på, at de kan få målt støjen, og dokumenteret om den giver gener. Det viser en sag fra Lammefjorden ved Holbæk, hvor naboerne har følt sig hensat til et levende helvede på grund af vindmøllestøj.

Holbæk Kommune mener, at vindmølle-industrien, helt lovligt, spænder ben for støjmålingerne og beder nu miljøministeren om at ændre loven.

- Vi har gennem næsten et år forsøgt at få udført støjmålinger inde i møllenaboernes huse, men vi må konstatere, at lovgivningen spænder ben for, at ejerne vil være med, siger Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V).

Nabo til møller har mistet virksomhed og helbred

Boye Jensen har drevet planteskolen Lammefjordens Stauder i 43 år, men siden møllerne blev opført ved siden af hans hjem og virksomhed, har både Boye Jensen, konen og de 13 medarbejdere haft søvnproblemer, koncentrationsbesvær og hormonelle ændringer. Det mener han, skyldes møllernes påvirkning.

- Fem af mine medarbejdere sagde op af frygt for deres helbred, og nu er min virksomhed erklæret konkurs. Jeg føler, jeg er blevet røvet ved højlys dag på grund af de vindmøllebekendtgørelser, der er lavet, siger Boye Jensen.

Folketingets miljøudvalg har opfordret Holbæk til at lave nye støjmålinger

I november sidste år havde Boye Jensen sammen med Holbæk Kommune foretræde for Folketingets miljøudvalg, og udvalget opfordrede kommunen til at lave støjmålinger inde i bygningerne hos naboer til vindmøller på lammefjorden. Målingerne skulle klarlægge, om møllerne var skyld i generne.

Det er de målinger, Vattenfall Vindkraft ifølge Holbæk kommune har spændt ben for. Selv mener Vattenfall Vindkraft, at de samarbejder med kommunen.

- Vi vil gerne være med til, at man kan få lavet de her målinger mod, at vi får kompensation for tabt produktion. For under målingerne skal møllerne stoppes i kortere eller længere tid, og det er en omkostelig affære for at lave en måling, vi ikke er forpligtede til, siger Vattenfall Vindkrafts kommunikationschef Arne Rahbek.

Tidligere miljøminister: Vindmøllebranchen vil ikke kontrolleres

Tidligere miljøminister Hans Christian Schmidt (V) roser Holbæk kommune for at gøre opmærksom på problemerne med at kontrollere vindmøllers støjniveau.

- Jeg har længe haft på fornemmelsen, at vindmøllebranchen ikke ville kontrolleres. Med brevet fra Holbæk kommune får vi nu endelig at vide, at man ikke kan få viden om, hvor meget de her vindmøller støjer. Derfor bør vindmøllebekendtgørelsen ændres, siger han.

Hans Christian Schmidt har nu kaldt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i samråd om sagen.