Kommune vil genbruge øldåser til byggeri

Som det første sted i Europa vil Næstved kommune satse stort på genbrug. Kommunen vil indrette en tidligere papirfabrik til et industriområde udelukkende for genbrugsvirksomheder, det såkaldte upcycling.

Det ligner en stor bunke affald, og det er det sådan set også. I Darmstadt i Tyskland har arkitekter brugt byggematerialer i form af gamle stole, køleskabe og byggeaffald til at lave et midlertidigt mødelokale og samlingssted. (Foto: RaumlaborBerlin)

Tøj kan blive til isoleringsmateriale, øldåser til fine facader og gammelt træ til et nyt gulv.

I Næstved kommune vil politikerne som det første sted i Europa satse stort på genbrug af skrald og reservere et helt industriområde til genbrugs-virksomheder.

En nedlagt papirfabrik skal forvandles til et slaraffenland for såkaldte upcycling-virksomheder, det vil sige virksomheder, der sorterer og genanvender affald som nye og bedre materialer.

Det gamle cowboytøj kan blive isoleringsmateriale

For der er stort potentiale for genbrug i det britiske industriaffald, siger borgmester Carsten Rasmussen (S).

- Der er masser af træ, stof, flamingo, skumgummi og andre plastmaterialer i affaldet fra England. Jeg har set cowboytøj blive brugt til isoleringsmaterialer, i stedet for at ens gamle garderobe ender på forbrændingen, siger Carsten Rasmussen.

Projektet forventes godkendt af byrådet til efteråret.

Arkitekt: Det er en Europa-nyhed

Anders Lendager er arkitekt og arbejder med bæredygtig arkitektur og upcycling-bygninger. Han samarbejder med Næstved kommune om projektet, som han kalder intet mindre end en Europa-nyhed. At et helt område således øremærkes til upcycling-industri.

- En af de store fordele er, at vi kan spare utrolig meget CO2. Og affald er noget, vi har rigeligt af, siger Anders Lendager, der har brugt korkpropper som gulv i et hus og lavet en væg af affaldsdunke med vand.

Borgmester Carsten Rasmussen forventer, at upcycling-projektet kan skabe flere arbejdspladser til byen. Det viser erfaringer fra Tyskland, hvor man er noget bedre til at upcycle, end vi er herhjemme, understreger borgmesteren.