Kommunen betaler op til 75 procent af renoveringen af private huse

Nedrivningspuljen river ikke kun ned, men bygger også op i Guldborgsund Kommune.

Nedrivningspulje bliver ikke kun brugt til at rive huse ned i Guldborgsund Kommune. (Foto: Kaare Svejstrup © DR)

Huset ligner et af de huse, der kan rives ned med penge fra statens pulje for landsbyfornyelse. Malingen skaller af, taget trænger til at blive udskiftet, og det samme gør vinduerne.

Men i Guldborgsund Kommune tvister de nedrivningspuljen, så det kan ende med at, du kan bygge huset op i stedet for at rive det ned.

Derfor kan borgerne ansøge om at få tilskud til renovering, hvis de ejer en bolig, et forsamlingshus eller en gammel produktionsbygning, der er bevaringsværdig - og ellers søge om tilskud til at få revet en ejendom ned, hvis den skæmmer omgivelserne.

Op til 75 procent tilskud

I alt har 64 kommuner igen i år fået en del af Landsbyfornyelsespuljen fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Guldborgsund Kommune bliver puljen altså blandt andet brugt til at tilbyde et økonomisk tilskud på helt op til 75 procent til at sætte husene i stand i stedet for at rive dem ned.

- En af grundene er, at det er sjovere at sætte dem i stand i stedet for at rive dem ned. Tit står vi med huse, der kunne sættes i stand for mellem en halv og en hel million, siger byplanlægger og arkitekt i Guldborgsund Kommune, Gøran Christiansen.

- Det gør ondt i os, ja, det er lige før, vi står med tårer i øjnene, når vi river sådan et hus ned, siger Gøran Christiansen og vurderer, at kommunen har brugt 8-10 procent af puljen på renovering. Resten er gået til nedrivning

Huse forfalder på fire til seks år

Han fortæller, at der ikke går mere end fire til seks år, før et hus er ødelagt af skimmel og fugt indvendig.

Og hvis huset er fuldmuret med fine detaljer og fine småsprossede vinduer, så gør det ondt på arkitekten, at det bliver revet ned.

- Huse, der har en række arkitektoniske kvaliteter, er vi kede af at miste. Hvis vi så giver et tilskud, så kan vi håbe, at ejeren vil sætte i stand i stedet for at rive ned, siger Gøran Christiansen.

Dét med småt

For at få del i puljen skal bygningen ligge i et landdistrikt eller en by med under 3.000 indbyggere - og så ellers være fra før 1960.

- Vi kigger meget på den bevaringsværdi huset har i forhold til forskellige parametre for eksempel arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, originalitet og tilstand. Ud fra det vurderer vi, om huset har en middelhøj eller lav bevaringskarakter, hvilket er afgørende for tilskuddets størrelse, fortæller byplanlægger og arkitekt i Guldborgsund Kommune, Gøran Christiansen.

Det er ikke kun i Guldborgsund Kommune, at borgerne har mulighed for at søge om at få tilskud. Det kan man blandt andet også i Lolland, Odsherred, Vordingborg, Tønder, Viborg, Ringkøbing-Skjern og Langeland kommuner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk